Peste 2.700 de şomeri indemnizaţi în mediul urban, iar patronii se plâng că nu au forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii septembrie 2015,  la nivelul oraşului Braila,  se înregistrau 2.631. Cu toate acestea oamenii de afaceri cu societăţi comerciale profil confecţii sau transport, se plâng că nu au forţă de muncă, chiar dacă oferă salarii mai mari decât în sistemul bugetar.

Mai mulţi angajatori din Brăila s-au plâns primarului municipiului  Aurel Gabriel Simionescu că  au locuri de muncă vacante însă sunt nevoiţi să angajeze oameni din mediul rural din cauza faptului că şomerii din municipiu preferă să muncească la negru, deşi vorbesc mereu despre sărăcie. În fiecare campanie electorală, candidaţii promit să atragă investitori pentru a se creea locuri de muncă însă din câte se pare brăilenii nu vor să muncească.

Primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, a declarat că în urmă cu câteva zile a stat de vorbă cu câţiva angajatori din Brăila, iar ceea ce a aflat nu a fost tocmai îmbucurător. Acesta a explicat că angajatorii de la firmele de confecţii oferă salarii de 1.400 de lei + bonuri de masă, însă nu vine nimeni la angajare.

“Întâmplător am avut săptămâna aceasta câteva întâlniri cu angajatori din Brăila. Un angajator la o firmă de confecţii îmi spune că salariul pe care îl oferă este de 1.400 de lei plus bonuri de masă. Eu am spus că mai mulţi salariaţi ai mei nu au venitul acesta. Al doilea angajator, tot de la o firmă de confecţii, îmi spune că din 700 de salariaţi, jumătate îi aduce din mediul rural, pentru că nu găseşte forţă de muncă în Brăila” a declarat în conferinţă de presă edilul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu.

Tot în aceeaşi situaţie se află şi angajatorii din domeniul transportului privat. Într-o discuţie vis a vis de comportamentul şoferilor în trafic, a vestimentaţiei şi a limbajului obscen, în care primarul municipiului le atrăgea atenţia despre aceste lucruri, răspunsul angajatorului a fost în felul următor: “Da domnule primar ştim, este adevărat dar să ştiţi că în fiecare zi, două trei maşini stau pentru că nu avem şoferi. Nu găsim să angajăm şoferi. Vin, stau puţin, le facem şi angajare şi apoi pleacă.”

Nici firmele de construcţii sau firmele de asfaltare nu găsesc forţă de muncă. Multe lucrări nu pot fi predate la termen pentru că nu există posibilitatea de a se lucre în ture.

“Avem Şcoala nr. 33 din cartierul Vidin, pe Program European, care nu este în grafic. Am discutat să se aducă oameni în mai multe schimburi iar angajatorul mi-a spus că abia îi găseşte pe cei pentru un sigur schimb. Şi cei de la reparaţii drumuri au probleme, iar răspunsul lor a fost acelaşi. Nu avem oameni. Un potenţial angajat a spus că <<Eu nu beau asfalt la iarnă, îmi culeg via şi apoi vin>>” a mai declarat Aurel Gabriel Simionescu.

Astfel, din cei 2.700 de şomeri în plată în mediul urban, se pare că nu se găsesc confecţioneri, şoferi, zidari, persoane care să muncească.

Ca o concluzie, primarul a subliniat cu “tristeţe” că firmele din domeniile menţionate aduc muncitori din afara oraşului "şi aici lumea stă în şomaj şi munceste la negru".

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite