Pățania de pomină a doi fermieri: și-au omorât peste 80 de oi după ce au folosit în exces o substanță contra scabiei

0
Publicat:

Incident bizar în județul Brăila. 86 de oi au murit după ce doi crescători de animale, din județul Brăila, le-au îmbăiat într-o substanță contra scabiei, în doză dublă față de cea recomandată.

Mai multe oi au murit din caua unui tratament toxic FOTO: Arhivă
Mai multe oi au murit din caua unui tratament toxic FOTO: Arhivă

 S-a întâmplat în satul Sihleanu, comuna Scorțaru Nou. Doi crescători de animale și-au omorât accidental zeci de exemplare, după ce au folosit în exces o substanță antiparazitară.

Concret, cei doi fermieri au vrut să le trateze contra scabiei prin îmbăiere cu Diazinol, o soluție specială împotriva parazitului care provoacă această boală. Doar că, la scurt timp după ce a început operațiunea, oile care au fost spălate au început să moară. La scurt timp, au început să moară oile. În total, au decedat 86 de exemplare, potrivit Obiectiv Vocea Brăilei.  După ce au realizat că animalele mor din cauza tratamentului, cei doi crescători au încetat să le mai îmbăieze. 

Pățania celor doi crescători de animale a ajuns și la urechile prefectului județului Brăila, Iulian Timofei, care a dispus o verificare urgentă la fața locului. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinară au mers la ferma respectivă și au dispus neutralizarea prin incinerare a animalelor decedate, precum și golirea jgheabului unde s-a făcut îmbăierea cu o vidanjă. Ulterior, apa toxică a fost transportată la stația de epurare de la Vădeni, pentru neutralizare.

DSV: nu a fost consultat medicul veterinar! 

Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare, Dragoș Frigioiu, spune că respectivul tratament contra scabiei ar fi fost efectuat fără o consultare a medicului veterinar. Concluzia este că martea ovinelor ar fi survenit din cauza dozei duble de Diazinol față de cea recomandată folosită de proprietarii în cauză. 

S-a produs o intoxicare prin absorbție transcutanată (prin piele) a ovinelor care au intrat în contact cu substanța antiparazitară. A contribuit la acest deznodământ și faptul că tratamentul s-a făcut pe parcursul unei zile cu temperaturi caniculare, căldura în exces favorizând absorbția substanței toxice. În mod normal, astfel de tratamente se fac în perioade cu temperaturi mai scăzute și într-un loc prevăzut cu umbrar”, a declarat medicul veterinar Dragoș Frigioiu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite