NOUL COD CIVIL: Piedică în calea avalanşei de divorţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notarul Vasile Varga
Notarul Vasile Varga

Magistraţii, dar şi notarii, susţin la unison, că este de aşteptat ca, odată cu aprobarea Noului Cod Civil, să scadă numărul celor care îşi spală rufele în faţa instanţei. Fiindcă, în prezent, statisticile sunt sumbre.

Până în octombrie, peste 600 de familii din municipiu s-au destrămat şi peste o mie de copii au rămas cu unul dintre părinţi sau în grija unor rude. Statisticile arată că, în ultimii ani, la Brăila, numărul divorţurilor a crescut văzând cu ochii, principala cauză a destrămării familiilor fiind plecarea în străinătate a unuia dintre soţi, urmată îndeaproape de lipsa de bani. Practic, cea de-a doua cauză, spun psihologii, a determinat-o pe prima.


„Abia de la anul vom vedea cu cât a scăzut numărul divorţurilor. Cert este că Noul Cod Civil aduce modificări benefice pentru părţi", ne-a declarat judecător Anca Boldeanu. De aceeaşi părere a fost şi judecătoarea Vasilica Roş: „Modificările vin în sprijinul celor care se înţeleg".


Acum, sufocaţi de dosare


În prezent, magistraţii brăileni au ajuns să fie sufocaţi de dosare, iar termenul pentru un proces civil de divorţ este stabilit şi peste şase luni.
„Sunt despărţită în fapt de aproape opt luni de soţul meu, copiii sunt la mine, avem doi băieţi, iar primul termen pentru divorţ mi-a fost stabilit pentru data de 15 februarie 2012. Am depus acţiunea în august, imediat după vacanţa judecătorească. În acest timp, eu nu pot să cumpăr o casă, o maşină sau altceva fiindcă soţul meu le va cere la partaj", ni s-a plâns Rodica Ţârlea.


Femeia intenţionează, acum, după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, ce aduce modificări substanţiale în privinţa divorţului şi a partajului, să îi ceară soţului ei să meargă împreună în faţa notarului şi, chiar dacă plătesc 500 de lei, să se despartă pe cale amiabilă.


„Noul Cod aduce beneficii în principal pentru soţii care se înţeleg. Pe de o parte, viitorii soţi pot veni în faţa notarului, să facă un inventar al bunurilor şi să stabilească modul în care vor dobândi proprietăţile pe perioada mariajului. Pe de altă parte, cei care vor să se despartă, pot să-şi împartă bunurile de comun acord şi să stabilească custodia minorilor. În primul rând, se câştigă timp. Fiindcă nu trebuie decât o înfăţişare", ne-a declarat notarul Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Notarilor Publici din România.


Cei care vor avea totuşi de pierdut sunt avocaţii. Însă, atunci când vine vorba despre copii, şi ei sunt bucuroşi de Noul Cod Civil: „Divorţul e o dramă, în primul rând, pentru copil. Ei suferă cel mai mult când părinţii sunt departe, fiindcă nu poţi trimite îmbrăţişări prin poştă".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite