Motivul pentru care cehii de la Tesla investesc o sumă fabuloasă într-o fabrică de baterii la Brăila

0
Publicat:

O investiție uriașă a fost anunțată în orașul Brăila. Compania TESLA Energy Storage, componentă a grupului cehesc TESLA, va construi în orașul de la Dunăre o fabrică de echipamente pentru stocarea energiei.

Cehii de la Tesla construiesc o fabrică de baterii în Brăila FOTO SHUTTERSTOCK
Cehii de la Tesla construiesc o fabrică de baterii în Brăila FOTO SHUTTERSTOCK

La Brăila, se vor construi numeroase echipamente, precum bateriile de stocare a energiei electrice, inclusiv cele destinate parcurilor eoliene şi solare, sistemele pentru zone rezidențiale, comerciale și industriale și bateriile pentru mașini electrice. Bateriile construite la Brăila de cehii de la Tesla vor fi expediate în întreaga lume, pe cale terestră și pe apă. În plus, fabrica brăileană nu va polua și va fi o investiție „verde” în totalitate.

Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila, a dezvăluit faptul că fabrica de baterii va fi construită, în anul 2023, în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere.

Fabrica se va deschide în 2024 și va avea aproximativ 200 de angajați, plătiți peste media salariului din zona Brăila. Este vorba despre angajați calificați, în special ingineri, al căror număr s-ar putea tripla în următorii ani prin extinderea producției și a spațiului.

Investiție verde, care nu presupune procese chimice

Dragomir a mai spus că fabrica de baterii nu va polua deoarece a fost gândită că o investiție 100% verde. Elementele chimice ale unităților de stocare vor fi fabricate și importate din China.

„Nivelul de poluare, inexistent ca urmare a tehnologiilor moderne, inovative și a faptului că celulele pentru baterii (care reprezintă componenta chimică) se vor importa din Asia, nu se vor produce la Brăila. Fabrica de la Brăila va fi o investiție 100% verde care nu va presupune procese chimice”, a spus primarul Marian Dragomir.

Reprezentanții investitorului au declarat că au ales Brăila datorită poziționării geografice și a facilităților oferite de autoritățile locale.

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila-Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante, au explicat, într-o conferință de presă, reprezentanții Tesla Group.

Aceștia au spus că avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care îi ajută să aducă materia primă și, ulterior, să expedieze mult mai ușor produsele realizate la fabrică.

„Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală - Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al business-ului”, au mai explicat reprezentanții Tesla Group.

În plus, cehii spun că au ales să vină în România deoarece țara are potențial și voință pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde.

„Am ales acest loc cu multă grijă pentru că îndeplinea mai multe criterii: proximitatea faţă de portul Constanţa, zona liberă, profilul industrial al zonei şi dezvoltările semnificative pe zona de energie verde. România, ca ţară, a fost aleasă datorită orientării ei clare spre energia verde, sector în care are un potenţial natural semnificativ“, a declarat Dusan Lichardus, cofondator şi preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului TESLA din Cehia

Unitățile de stocare care vor fi produse de TESLA Energy Storage la Brăila vor fi destinate inclusiv parcurilor eoliene şi solare. De aceea, compania din Cehia vrea să dezvolte în zonă, în următorii trei ani, proiecte eoliene şi solare cu o valoare de aproape 1,5 miliarde de euro.

Orașul Brăila, tot mai atractiv pentru investitori

Orașul Brăila a devenit atractiv pentru investitori și datorită podului suspendat peste Dunăre. Investiția va fi cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani. De asemenea, va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune.

Podul suspendat peste Dunăre FOTO: CNAIR
Podul suspendat peste Dunăre FOTO: CNAIR

În plus, în portul de la Dunăre se fac investiții importante, iar zona este vizată de numeroase proiecte de infrastructură precum Drumul Expres Galați – Brăila, Drumul Expres Buzău - Brăila - Tulcea – Constanța și Drumul Expres Brăila-Focșani, cu legătură la Autostrada Moldovei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite