Maiorul Florentin Cucu este militarul care ţine presa aproape/Află de aici traseul său profesional
0A luptat în Irak, a fost medaliat cu cea mai înaltă distincţie a Armatei Poloneze şi din 2004, transmite mass-mediei şi, implicit, opiniei publice, bucuriile dar şi necazurile militarilor din Garnizoana Brăila.
A absolvit liceul în anul 1983 şi a efectuat stagiul militar la Batalionul 550 Geniu. În timpul „armatei" a hotărât să ducă mai departe cariera tatălui său, ca militar în cadrul Regimentului 72 Pontonieri şi aşa a ajuns la Şcoala Militară de Ofiţeri de Geniu „Panait Donici", din Râmnicu Vâlcea.
După absolvire, tânărul locotenent Florentin Cucu a revenit la unitatea din care plecase ca simplu soldat.
Marius Manolache este vicecampionul României la şah
„Am învăţat meseria de genist în toate aspecte ei. Am luat-o de jos, ca soldat şi soarta a făcut să ajung până la gradul de maior, astăzi. Am fost genist, comandant de pluton comandant de companie, şi între altele comandant de pluton de cercetare de geniu. De ce am specificat acest lucru? Pentru că un pluton de cercetare geniu este avangarda care stabileşte locul unde se poatre instala un nod de trecere, modul în care se execută acest lucru. De decizia celor din acest pluton depinde dacă misiunea geniştilor va avea succesul scontat sau nu", ne-a declarat mr. Florentin Cucu.
Medaliat de polonezi
Maiorul Florentin Cucu a avut ocazia, ca genist, să participe la misiuni ordonate de NATO şi ONU în teatrele de luptă din Asia. În perioada august 2004 - martie 2005 am fost comandantul detaşamentului de Geniu din cadrul misiunii IRAQ 3.
Trupele noastre au fost dislocate la Al Hillah sub comanda Diviziei Poloneze.
Portret: Daniela Grigore a fost cântăreaţă în România, iar acum este
babysitter la Paris
„Am amenajat acolo helipad-urile, atât de necesare mobilităţii trupelor. Imediat ce terminam amenajarea unui helipad, puzderie de elicoptere de diferite tonaje şi cu diferite specificaţii, de transport, de supraveghere, de atac sau antitanc, au luat pista în stăpânire. Practic pot spune acum că s-a lucrat în ritm infernal pentru că vorbim de perioada de maxime transformări în cadrul societăţii irakiene, perioadă presărată cu multe atentate îndreptate împotriva militarilor coaliţiei", şi-a depănat amintirile maiorul Florentin Cucu.
Ca semn de preţuire al activităţii depuse în cadrul misiunii din zonă, Florentin Cucu a primit una dintre cele mai valoroase distincţii ale Armatei Poloneze.
„La finalul misiunii, comandantul Diviziei ne-a felicitat pentru activitatea susţinută şi mi-a conferit, în calitate de comandant al Detaşamentului de Geniu, cea mai înaltă disticţie care poate fi acordată unui militar străin, Medalia de Bronz a armatei Poloneze", ne-a mărturisit maiorul.
Actualmente maiorul Florentin Cucu este Ofiţerul pentru Relaţii Publice al Brigăzii 10 Geniu, funcţie care-l face să fie în permanent contact cu reprezentanţii presei locale.
„Pot să mă mândresc cu un lucru. La toate convocările ofiţerilor de Relaţii Publice din ţară, noi am fost apreciaţi pentru modul în care activitatea Brigăzii 10 Geniu a unităţilor dislocate în Garnizoana Brăila sunt reflectate în presa locală. La Brăila s-a creat o interfaţă ce poate fi dată exemplu celorlalte mari garnizoane. Jurnaliştii de aici ştiu că noi, militarii, suntem o rotiţă din agrenajul societăţii şi au avut întotdeauna grijă să prezinte cu obiectivitate activităţile noastre", a conchis maiorul Florentin Cucu.
Întrebări şi răspunsuri
Când răsuflă din greu ofiţerul pentru Relaţii Publice Florentin Cucu?
„Când se întâmplă un eveniment nedorit, un accident în care sunt implicaţi militari brăileni. Atunci trebuie să mă mişc cu mare viteză şi să aflu cât mai repede tot ce se poate afla, fie de la colegii din ţară sau din străinătate, după caz, fie de la eşaloanele superioare. Ştiu că mă vor suna ziariştii acreditaţi şi trebuie să am răspunsuri corecte şi exacte pentru fiecare”.
Aprecierile pentru munca depusă v-au atras şi antipatii?
„Da, mai ales din partea colegilor din ţară. Pur şi simplu Garnizoana Brăila este invidiată pentru felul în care comunică cu presa locală şi în felul acest informaţiile ajung corect şi netrunchiat la cetăţeni. Dar ceea ce nu se vede cu ochiul liber este că o relaţie corectă se stabileşte în timp şi întotdeauna are la bază profesionalismul şi bunul simţ”.
Portret: Teodora Ilie transformă copiii cu handicap în campioni/Vezi
aici traseul ei profesional
Ce-i place
Hobby-ul principal este familia. Îi place să se bucure de viaţă alături de familie de cei trei copii. Îi place marea, este îndrăgostit de Dunăre, pe care o aproape că o simte fizic. Îi place sportul în general şi fotbalul în special şi nu ar lipsi pentru nimic în lume de la o miuţă cu colegii.
Ce nu-i place
Detestă indivizii fără coloană vertebrală. Consideră că prost-deştept, strâmb-drept, fiecare trebuie să-şi poarte crucea cu demnitate. Nu suportă minciuna, urăşte prostia şi mitocănia. Nu-i place ca în concedii să nu se bucure de tot confortul, pentru că după cum spune, stă destul în cort în aplicaţii.
George Munteanu, un brăilean care a traversat înot strâmtoarea Bosfor
PROFIL
Născut: 9 iunie 1964 la Galaţi
Studiii: Şcoala Militară de Ofiţeri de Geniu, Râmnicu Vâlcea
Ocupaţie: Militar de carieră
Familie : Căsătorit, trei copii