Inedit: Mărţişoare ecologice vândute în târgurile din Brăila! Banii sunt donaţi căminelor de bătrâni şi asistaţilor social!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 1 Martie, în grădiniţele şi şcolile brăilene sunt realizate felicitări şi mărţişoare cu materiale din natură. Afară de obişnuitele serbări ale Mărţişorului, în instituţiile de învăţământ din municipiul şi judeţul Brăila sunt realizate, mai nou, mărţişoare ecologice.

Acestea sunt expuse şi vândute, iar banii, împărţiţi bătrânilor uitaţi.
Astfel de acţiuni au fost realizate, în fiecare an, la Şcoala „Ion Creangă", de către institutoarea Mihaela Teşileanu şi colegele ei. Voluntar consacrat, aceasta a iniţiat acţiuni de ajutorare a copiilor defavorizaţi şi persoanelor vârstnice.

„Afară de munca la catedră, fac voluntariat în cadrul Clubului „Voltin". Am lucrat cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi cu bătrânii", ne-a spus Mihaela Teşileanu.

Lăudabilă este şi iniţiativa cadrelor didactice de la şcolile din comunele Tichileşti, Surdila Găiseanca şi Chiscani.

În cadrul proiectului „Copiii Bărăganului", coordonat de prof. Otilia Cuzmin, se află în derulare acţiunea „Mărţişorul ecologic", la care participă zeci de copii din localităţile amintite.

Mici, dar cu suflet mare

„Într-o lume care şi-a distrus valorile şi a cărei singură preocupare a rămas goana după aur, se pare că doar dascălii şi cei mici, dar cu suflet mare, se mai gândesc să facă ceva pentru a opri zăpezile negre ce au pornit, deja, spre noi din cauza omului, orb şi surd la zbaterea şi strigătul de ajutor al semenului şi al naturii", a spus prof. Ionel Lăzărică, participant la proiect.

Unul dintre obiectivele urmărite a fost dezvoltarea la copii a simţului civic şi a responsabilităţii faţă de mediu. De asemenea, valorificarea creativităţii, originalităţii şi bunului gust.

Copiii de a V-a şi a VI-a realizează, astfel, cu multă măiestrie, felicitări şi mărţişoare eco, exclusiv cu materiale din natură: frunze şi flori presate, scoici, crenguţe uscate, seminţe de legume, boabe de cereale, pene etc, asta şi pentru a atrage atenţia asupra mediului natural tot mai degradat.

image

Mărţişoarele vor fi valorificate în cadrul şcolilor, urmând ca sumele rezultate să se constituie, împreună cu sprijinul autorităţilor locale, într-un ajutor alimentar, ce-i drept simbolic, pentru bătrânii singuri şi uitaţi de lume din fiecare sat inclus în proiect.

În acelaşi spirit, a avut loc la şcoala din Tichileşti acţiunea „112? Aici Biodiversitatea", coordonată de profesorii Eugenia Lăzărică, Rodica Beciu, Mădălina Zidaru şi Cătălina Cuzmin. Teme abordate: „Un viitor, o planetă, o mare varietate de specii" şi „Comorile naturii".

Obiectivele urmărite au vizat promovarea ecologiei ca ştiinţă a gospodăririi naturii şi formarea de comportamente şi atitudini civice de ocrotire a mediului.

Afară de elevii claselor a VIII-a, în acţiune au fost implicaţi părinţii şi rudele acestora. Au fost prezentate referate şi materiale în power point, precum şi o expoziţie de desene pe tema „Comorile naturii".

„Am avut în vedere îmbunătăţirea activităţii pe tematica Eco-şcoala, astfel încât atât elevii, cât şi întreaga comunitate să conştientizeze problemele şi să-şi formeze competenţe de protecţie a mediului", a precizat prof. Eugenia Lăzărică, unul dintre coordonatorii acţiunii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite