În loc să beneficieze de 2 milioane de euro, bani oferiţi gratuit de UE, Primăria Brăila ajunsă în postura să dea de la bugetul local jumătate de milion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să beneficieze pe deplin de un buget generos, de peste 2 milioane de euro, bani acordaţi printr-un împrumut nerambursabil de Uniunea Europeană, Primăria Brăila abia a reuşit să cheltuie jumătate de milion şi s-ar putea să fie obligată să dea înapoi şi aceşti bani. Investiţia era prevăzută pentru modernizarea şi dotarea cu echipamente de ultimă oră a Ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie “Sfântul Pantelimon”.

În toamna anului 2014, Primăria Municipiului Brăila, în calitate de titular şi beneficiar, a început implementarea proiectului Reabilitarea, Modernizarea şi Dotarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa Prioritară 3: “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”. Data de finalizare a proiectului a fost 31 decembrie 2015.

Proiectul a cuprins două componente: partea de reabilitare şi modernizare a clădirii ambulatoriului şi partea de dotare cu echipamente. Dotările au fost împărţite pe două loturi: lotul I cuprindea aparatură medicală pentru diagnosticare (RMN, ecograf şi EKG portabil) în valoare de 8.734.958 lei fără TVA, iar lotul II aparatură medicală de laborator în sumă de 1.052.815 lei fără TVA. Brăila ar fi putut beneficia, aşadar, de şncă un aparat RMN, şn afara celui care funcţionează deja la Spitalul Judeţean şi care este suprasolicitat, pacienţii care au trimitere de la medic fiind nevoiţi să aştepte chiar şi două luni până le vine rândul.

Iniţial, valoarea totală a proiectului a fost de 15.159.925,13 lei (cu TVA), dar în final s-au cheltuit doar 2.072.576,49 lei (cu TVA), suma la care s-a ridicat reabilitarea şi modernizarea clădirii pentru că echipamentele de imagistică şi de laborator cu care trebuia dotat ambulatoriul nu au putut fi achiziţionate.

Potrivit directorului Direcţiei de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Brăila, Iuliana Neagu, nu s-au realizat toate investiţiile pentru că ofertele primite de la firmele care ar fi putut livra aparatura erau neconforme.

În noiembrie 2014, a fost lansată prima procedură de achiziţie publică a dotărilor. O lună mai târziu, în decembrie, licitaţia a fost anulată din cauza specificaţiilor tehnice ale aparaturii medicale pentru diagnosticare. Fişa tehnică a fost refăcută, iar pe 7 aprilie 2015 s-a publicat anunţul pentru cea de-a doua licitaţie. Într-o corespondenţă purtată între Direcţia de Strategii şi cei de la Direcţia de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Brăila, în luna octombrie 2015, s-a specificat că licitaţia se va anula, fiindcă ofertele depuse nu se încadrau în normele proiectului.

În această situaţie, cei de la Direcţia de Strategii au făcut o analiză la nivelul managementului de proiect şi au ajuns la concluzia că nu mai au timp să lanseze încă o procedură de achiziţie pentru echipamentele de imagistică, în condiţiile în care data de finalizare a proiectului era de 31 decembrie 2015.

Dilema Primăriei

În prezent, Primăria Brăila se află în situaţia de a adopta una din două variante posibile, ambele în detrimentul bugetului local. “La Spitalul de Psihiatrie avem o problemă destul de mare. Am primit o adresă şi va trebui să dăm un răspuns în cel mai scurt termen. Acolo s-a derulat un program cu fonduri europene şi dacă nu investim 2 milioane euro în cumpărarea de aparatură la acea licitaţie care a fost blocată la un moment dat va trebui să restituim cei 530.000 euro care au fost folosiţi ca şi investiţii din fonduri europene pentru reabilitarea acelei locaţii.

Va trebui să ne sfătuim şi o să vedem dacă Primăria Municipiului Brăila va investi la spitalul respectiv 2 milioane euro pentru cumpărarea de aparatură medicală sau va restitui 530.000 euro pentru investiţiile realizate până în prezent din fonduri europene. Consider că suma de 2 milioane de euro pentru aparatură similară aproximativ cu cea existentă deja şn dotarea Spitalului Judeţean este una destul de mare pentru a fi folosită din fondurile Primăriei”, spune primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Sală de terapie pentru copii cu autism, în locul RMN-ului

Pentru că Ambulatoriul nu a putut fi dotat cu aparatură imagistică de înaltă performanţă, proiectul tehnic iniţial a fost modificat iar camera RMN a fost transformată în sală de terapie multisenzorială pentru copii cu autism.

image

“Spaţiile destinate RMN-ului au trebuit reorganizate. Cabinetul de explorări funcţionale s-a transformat în cabinet de consultaţii, în loc de vestiar RMN este acum doar un vestiar, era prevăzută o sală de forţă care este acum o sală de aşteptare, iar camera de comandă a RMN-ului s-a transformat în cabinet. Astea au fost schimbările realizate de spital cu acordul ADR-ului”, precizează Bogdan Criţă, manager interimar al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite