Liste de aşteptare de luni de zile pentru investigaţii gratuite la RMN şi Tomograf, în Spitalul Judeţean Brăila
0Investigaţiile performante la RMN şi Tomograf, au devenit un lux la Spitalul Judeţean Brăila. Problema este generată de cererea foarte mare, care face ca listele de programări să se întindă deja, cel puţin în cazul RMN-ului, până în luna februarie a anului viitor.
Conducerea spitalului spune că la această situaţie contribuie şi faptul că mulţi medici din oraş prescriu astfel de investigaţii performante în exces, chiar şi atunci când este vorba despre afecţiuni relativ simple.
Bineînţeles, brăilenii care cotizează la Fondul de Sănătate sunt nemulţumiţi de această situaţie. În disperare de cauză, oamenii care au urgentă nevoie de investigaţii medicale se văd nevoiţi să plătească aceste investigaţii care, în principiu, ar fi trebuit să fie gratuite.
“Deşi avem două aparate, se prescriu astfel de explorări extraordinar de mult. Problema e mai mult pe RMN unde cererea este foarte mare. Ele se fac pentru orice fel de durere. Sunt multe programări pentru că sunt pacienţi şi asiguraţi, adică contribuabili care şi-au plătit contribuţia la Casa de asigurări, cărora medicii de familie, medicii specialişti le dau explorare medicală şi se lucrează pe ambele aparate continuu. E un lucru bun dar e şi un mic abuz întrucât explorările astea trebuie gândite când le dai.
Noi am discutat în Consiliul Medical ca aparatul RMN 3 Tesla, care e foarte performant şi pe care se fac investigaţiile de mare fineţe, să fie pus mai mult la lucru ca să mai scădem din lista de aşteptare, să explorăm mai mulţi pacienţi şi pe el. Totuşi, el are nişte indicaţii mai aparte pentru că este un aparat de cazuri de fineţe şi cazuri în care cauţi ceva deosibit, ce nu s-a descoperit până atunci”, spune dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU Brăila.
În prezent în unitatea spitalicească funcţionează trei aparate de înaltă performanţă în Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală. Acestea sunt reprezentate de două aparate RMN şi un CT care sunt singurele din judeţ şi sunt folosite în întreaga activitate a spitalului, a Ambulatoriului de specialitate şi UPU. Acestea asigură asistenţa medicală atât pentru judeţul Brăila, cât şi pentru Tulcea şi Galaţi. Costul investigaţilor gratuite este suportat de CJAS Brăila, conform unor tarife lunare stabilite.
Bolnavii care vor să îşi facă investigaţiile mai repede şi să nu mai aştepte o pot face în laboratorul din Judeţean contracost. Conform listei de preţuri publicate pe site-ul spitalului, tarifele pentru un RMN variază între 105 lei şi 675 lei, în funcţie de zona vizată. Un RMN cerebral cu substanţă de contrast (substanţă ce determină mărirea contrastului natural al vaselor sanguine şi al organelor interne, ceea ce are drept rezultat un diagnostic corect) costă 675 lei, la fel ca pentru unul abdominal sau pentru articulaţii. Un RMN la sân cu substanţă de contrast costă 625 lei, iar o investigaţie la coloana vertebrală, pentru o singură regiune, costă 470 lei sau 675 lei cu substanţă de contrast.
Preţurile la Tomograf variază între 85 lei şi 625 lei. Un CT cerebral cu substanţă de contrast ajunge la 315 lei, unul la gât, torace sau articulaţii costă tot 315 lei, iar un CT abdomen superior şi pelvis ajunge la 520 lei.
Citiţi şi
- Călăraşi Cel mai mare spital din Bărăgan are RMN. Director medical: “Vă asigur că nu va sta încă trei ani ambalat!”