Gutuile, fructele toamnei, aur curat pentru sănătate
0Ca şi merele, gutuile se numără printre cele mai aşteptate fructe ale toamnei. Şi tot ca merele, au o mulţime de proprietăţi benefice organismului, astfel că zicala adaptată „o gutuie pe masă ţine doctorul departe de casă” poate fi perfect valabilă.
Taninul şi pectinele sunt principiile bioctive care fac din gutui veritabile medicamente naturale care întreţin sănătatea mucoasei digestive, în timp ce concentraţia mare de potasiu din aceste fructe ajută la menţinerea sub control a presiunii vasculare.
Gutuile întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus, pe lângă pectine şi tanin, din vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.
Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, aceste fructe întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor, ajutând totodată la eliminarea toxinelor din organism şi la combaterea oboselii.
Susbtanţele pectice din gutui ajută la reducerea colesterolului, iar în articolele de specialitate persoanelor astenice, cardiacilor sau celor care suferă de probleme respiratorii le este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, un pahar de suc obţinut prin metode naturale din aceste fructe.
Chiar şi sub formă de dulceaţă, gutuile sunt benefice pentru sănătate. Pentru combaterea stărilor depresive, specialiştii recomandă ca, după fiecare masă, să se ia câte o lingură de dulceaţă de gutui Şi obiceiul bunicilor de a ţine gutui în casă pare să nu fi fost deloc lipsit de sens. Studii moderne au demonstrat că substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare, astfel că este recomandat ca pe noptiera din dormitor să fie ţinute, noaptea, una sau două fructe coapte.
Cititi si