FOTO: Casa Memorială „Fănuş Neagu” , îmbogăţită cu manuscrisele scriitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Negoiţă într-una dintre încăperile casei. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Nicu Negoiţă într-una dintre încăperile casei. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Anita, fiica scriitorului, se străduieşte să editeze în acest an şi extensia romanului la care lucra Fănuş Neagu, „Asfinţit de Europă, răsărit de Asie". Casa memorială a scriitorului Fănuş Neagu, din comuna brăileană Gradiştea, şi-a deschis uşile pentru vizitatori încă din luna august a acestui an, însă, de acum, aici pot fi văzute şi manuscrise ale romanelor scrise de către maestru.

Sunt sute de file „muncite", amintiri cu şi despre locul de suflet al scriitorului, Brăila, încercări reuşite de a-i imortaliza pe „nebunii frumoşi".
Mai mult, Anita, fiica lui Fănuş Neagu, care a participat la amenajarea imobilului, ne-a mărturisit că se străduieşte să dea publicităţii, până la sfârşitul anului, varianta lărgită a romanului „Asfinţit de Europă, răsărit de Asie".


În ultimul său interviu, acordat reporterilor Adevărul, în urmă cu un an şi jumătate, pe când se afla în spital, Fănuş Neagu spunea că lucrează la o carte, „fără titlu", despre Brăila: „De altfel, toate cărţile sale au legătură cu Brăila", a adăugat Anita Neagu.

Fănuş Neagu

Ca în copilărie

Casa, înainte de reabilitare

image


„Este ultimul său roman şi în ultima perioadă, din spital, a lucrat la extinderea lui. Nu l-a terminat, dar vreau să-l public, am vorbit deja cu o editură, sper ca în acest an să pot lansa cartea. Probabil că o voi lansa chiar acolo, la casa memorială, unde am fost şi sunt foarte mulţumită de ceea ce a ieşit. Am donat şi voi mai dona câteva manuscrise", ne-a declarat, în exclusivitate, Anita Neagu.


Curios, lunar, peste o sută de persoane au trecut pragul imobilului în care s-a născut Fănuş Neagu. Intrarea este liberă, dar Consiliul Local Gradiştea urmează să stabilească, în scurtă vreme, preţurile.

image


„Au venit foarte multe grupuri, îndeosebi copii, elevi de la şcolile din judeţ, dar şi din alte judeţe. Tinerii sunt cei mai interesaţi de locul în care a văzut lumina zilei Fănuş Neagu", ne-a spus profesorul Nicu Negoiţă, cel care are grijă de casa scriitorului de ani buni.

Fănuş Neagu
Fănuş Neagu


Casa a fost remobilată de către muzeografii brăileni, împreună cu Anita, în baza pozelor vechi, donate de familie.

image


„Casa memorială Fănuș Neagu a fost restaurată aproape ca în vremea copilăriei scriitorului. M-am implicat direct și o voi face de câte ori este nevoie pentru că Fănuș Neagu a făcut și face parte din universul cultural al Brăilei", ne-a declarat Zamfir Bălan, director adjunct al Muzeului Brăilei.

Casa, după reabilitare

Fănuş Neagu la Gradiştea. FOTO: NICOLETA BUTNARU

80.000 de lei pentru reabilitarea casei

Imobilul din Gradiştea, o casă bătrânească ridicată de tatăl scriitorului, a fost donat de către maestru autorităţilor cu scopul de a fi transformat în muzeu. Reabilitarea a costat 80.000 de lei din bugetul CJ, deşi, iniţial, CJ-ul a refuzat să investească mai mult de 5.000 de lei. Scriitorul, care a ţinut atât de mult la locurile din care şi-a extras cerneala romanelor sale, n-a mai apucat să vadă cum a fost reabilitată casa.

Imagine de la inaugurare

Fănuş Neagu la Gradiştea. FOTO: NICOLETA BUTNARU

„Îi trimisesem un CD prin cineva, cu o zi înainte de a muri şi n-a apucat să vadă pozele", ne-a mărturisit Nicu Negoiţă, custodele casei.

Fănuş Neagu, la ultima sa vizită în Gradiştea

Fănuş Neagu la GRadiştea. FOTO: NICOLETA BUTNARU

„Până o inaugurăm noi va deveni memorială", spunea, de altfel, Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, în curtea căruia intrase casa, cu câteva zile înainte ca Fănuş Neagu să plece la ceruri pentru „a se tutui cu îngerii", cum frumos îi plăcea să spună, într-un interviu acordat reporterilor cotidianului Adevărul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite