Deşi s-a modernizat, CET este în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET are probleme financiare foarte mari şi a intrat în executare silită
CET are probleme financiare foarte mari şi a intrat în executare silită

După ce a înghiţit aproape două milioane de lei pentru modernizări şi plata unor datorii, societatea este acum executată silit şi nu se ştie dacă va mai ieşi funcţională din iarnă.

SC CET SA a primit în ultimele luni bani de la Guvern şi de la bugetul local pentru reabilitare şi achitarea unor datorii. În luna august a primit 700.000 de la bugetul de stat pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice.
O lună mai târziu, în septembrie, a mai primit o tranşă tot de 700.000 de lei de la Guvern de data aceasta pentru achitarea restanţelor la furnizorul de gaz.


Prin „Programul Termoficare 2006 - 2015 căldură şi confort" societatea urmează să mai primească 1.437.000 de lei, din care 700.000 de la bugetul de stat şi restul din bugetul local pentru continuarea lucrărilor de reabilitare.


Fără căldură


Problema rămâne la partea economică. Societatea este în executare silită prin poprirea conturilor de către DGAMC Bucureşti, iar datoriile la furnizorul de combustibil care, în momentul de faţă, ajung la 10.000.000 de lei, pot duce oricând la stoparea livrării de gaze naturale şi, prin urmare, imposibilitatea CET de a asigura livrarea de agent termic către beneficiari.


„Avem în continuare pierderi mari pe reţea, iar datoriile ajung undeva la 10.000.000 de lei", a declarat primarul Aurel Simionescu.


„Societate inutilă"


Reprezentanţii CET sunt sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea populaţiei de a-şi achita integral şi la timp facturile la căldură. „Ajutoarele de încălzire se adresează familiilor cu venituri de până la 1.000 de lei pe membru şi acelea cu condiţii. Aceasta înseamnă că familiile care trec de acest prag fie nu vor putea plăti contravaloarea energiei termice, fie se vor debranşa de la sistem. În aceste condiţii, asigurarea plăţii către furnizorul de combustibil şi, implicit funcţionarea societăţii, în această iarnă, este incertă", precizează Ionel Pătraşcu, director CET.


Din raportările oficiale rezultă că CET ar mai avea cam 12.500 de apartamente racordate din totalul de 70.000, însă surse autorizate susţin că numărul acestora ar fi scăzut la sub 10.000.
„Am înţeles că ar mai fi rămas sub 10.000 de apartamente recordate la CET", ne-a declarat Marian Covache, preşedintele FUAP Brăila. El a mai spus că CET are probleme în comunicare, că ascunde anumite lucruri şi este o „societate inutilă în acest moment".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite