Cum se pot feri persoanele de vârsta a treia de hoţi, tâlhari şi escroci. Recomandările poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi cei ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au discutat cu vârstnicii despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le adopte pentru a se feri de infractori.

Acţiunea s-a desfăşurat sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive şi a urmărit conştientizarea vârstnicilor cu privire la riscul lor crescut de victimizare prin infracţiuni precum furturi din locuinţe, tâlhării ori înşelăciuni şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pentru prevenirea acestora.

Astfel, pornind de la principalele vulnerabilităţi care predispun bătrânii la a deveni victime ale infractorilor (deteriorarea stării de sănătate fizică şi psihică, credulitatea, obiceiul de a depozita bijuterii şi bani în locuinţă ş.a.), poliţiştii şi jandarmii au discutat cu beneficiarii despre infracţiunile contra patrimoniului la care aceştia pot fi expuşi şi modurile de operare predilecte în producerea acestora.

Au fost avute în vedere sfaturile pentru prevenirea înşelăciunilor prin metode precum „accidentul”, „pomana” ori „premiul”, a furturilor din locuinţe prin metoda câştigării încrederii victimei/împrietenirii şi chiar a tâlhăriilor.

Nu în ultimul rând, au fost prezentate exemple din cazuistica înregistrată la nivelul judeţului Brăila, iar la final vârstnicii au primit broşuri cu recomandări pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda „accidentul”:

-dacă aţi fost informat că o rudă a fost implicată într-un accident rutier şi vi se cer bani pentru a o ajuta, cereţi timp pentru a putea face rost de suma solicitată şi încercaţi să luaţi legătura cu respectiva rudă.

-Dacă nu reuşiţi, contactaţi o altă persoană din familie, sunaţi la poliţie sau la spital, pentru a verifica dacă veştile primite sunt adevărate;

-nu vă lăsaţi impresionaţi de „suferinţa” din vocea pretinsei rude care vă solicită ajutorul şi cereţi-i cât mai multe detalii, din care să vă puteţi convinge că este cine afirmă;

înainte de a trimite sau înmâna unui necunoscut economiile dumneavoastră, consultaţi-vă cu o persoană de încredere sau sunaţi la poliţie!

Pentru prevenirea furturilor prin câştigarea încrederii victimei:

-nu invitaţi în casă persoane pe care doar ce le-aţi cunoscut şi care, fie vă spun poveşti impresionante de viaţă, fie pretind că doresc să vă ofere diferite bunuri ori să vândă produse la preţuri de nerefuzat;

-dacă aţi primit în casă o persoană despre care nu ştiţi prea multe lucruri, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei, nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa acesteia şi nu părăsiţi pentru niciun motiv camera în care aţi invitat-o;

-nu ţineţi în casă sume de bani sau bunuri de valoare; Dacă, totuşi, alegeţi să le păstraţi în locuinţă, ţineţi-le într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere.

nu vorbiţi cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le aveţi acasă.

Pentru prevenirea tâlhăriilor:

-la intrarea în bloc, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase;

nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în scară sau să urce în lift împreună cu dumneavoastră;

-ţineţi uşa sau poarta încuiate, chiar dacă sunteţi acasă ;

-pentru efectuarea menajului ori a unor lucrări de întreţinere sau reparaţii ale locuinţei, apelaţi la firme autorizate.

           

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite