Cum a pus Brăila tunurile pe turci. „Teribilul” şi „Infatigabilul” au băgat groaza în duşmani, la Rahova
0În urma războiului cu turcii din 1877 – 1878, România avea să îşi câştige independenţa cu preţul unor mari sacrificii umane şi materiale. Înzestrarea armatei a presupus un uriaş efort financiar, fiecare oraş aducându-şi contribuţia după posibilităţi. Ieşit recent de sub ocupaţie turcească, oraşul Brăila a dat armatei câteva tunuri, iar victoriile acestora pe câmpul de luptă erau aclamate de brăilenii care contribuiseră la cumpărarea lor.
În noiembrie 1877, primarul Brăilei, Constantin Djuvara, publica un anunţ în presa locală, prin care îşi informa concitatidinii că două dintre tunurile oferite bravei armate române, botezate răsunător „Teribilul” şi „Infatigabilul” îşi făcuseră din plin datoria la asedierea redutei Rahova.
Primarul fusese înştiinţat de aceasta, printr-o telegramă, de maiorul Obedeanu, comandantul garnizoanei. Iată ce transmitea acesta: „D-lui Constantin Djuvara, Primarul Urbei Brăila. Din Bateria Tudor Vladimirescu în Bechet, construit numai în noaptea de 7 Noiembrie, arată că cu 4 tunuri la malul Dunării, la distanţă de 800 metri de Rahova, la 7 ore dimineaţa, din ordinul D-lui General Lupu, am deschis focu începând cu cele 2 tunuri calibru 12, anume Teribilul şi Infatigabilul, dăruite Ţerrrei în anul 1865 de Urbea Brăilei. Această posiţiune căzând în mânele noastre, am crezut de datoria mea a aminti aceasta. Obolul Brăilei n'a fost în van”.
Mulţumit, primarul Djuvara puncta în anunţul său către brăileni: „Plin de bucurie, m'am crezut dator a da publicităţii, spre cunoscinţa D-lor Cetăţeni, pentru a vedea cu mândrie succesul obolului oferit de această Comună şi încredinţat Ţerrei, pentru cumpărătore de tunuri”.
Bătălia de la Rahova a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului pentru Independenţa României. În lupte au fost implicate detaşamente româno-ruse, care urmăreau să supună garnizoana otomană din oraşul bulgăresc Rahova.
Citiţi şi