Coşmarul teraselor de bloc: Locatarii ultimului etaj, siliţi să suporte mofturile vecinilor
0
Deşi legea este clară, de multe ori locatarii refuză să participle la reparaţiile acoperişului sau subsolului. Preşedintele Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Brăila (FUAP), Marian Covache, spune că sunt cel puţin 25 de asociaţii care au dat în judecată rău-platnicii care nu plătesc la timp datoriile ocazionate de întreţinerea blocurilor.
"Potrivit Legii 230/2007, referitoare la funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cât şi normelor de aplicare a acesteia, atât preşedintele, cât şi administratorul de bloc sunt obligaţi să întreţină şi să păstreze în bune condiţii condominoul - locuinţele, spaţiile comerciale etc - aferente clădirii. Când sunt probleme la acoperiş, spre exemplu, toţi locatarii sunt obligaţi să participle la reparaţii", ne-a declarat Marian Covache.
Este simplu: locatarul de la ultimul etaj anunţă administraţia, este convocat comitetul asociaţiei, după care se caută o firmă specializată. Totalul facturii se împarte la numărul de proprietari, funcţie de mărimea apartamentului.
Cine nu plăteşte, e dat în judecată
"Problemele persistă, pentru că, de multe ori, ceilalţi locatari refuză pur şi simplu să dea bani pentru reparaţii, deşi acoperişul şi subsolul sunt spaţii comune. De când am fost numit administrator, încerc să-i conving pe oameni să accepte să reparăm acoperişul şi subsolul. De la scara 3 a blocului, au acceptat doar cei de pe un tronson, ceilalţi s-au opus. Scara arată groaznic, însă nu le pasă. Deja avem probleme cu recuperarea datoriilor curente", a precizat administratorul AP 259 Vidin, Ionuţ Lupu.
Pe de altă parte, Covache precizează că administratorul şi preşedintele trebuie să-i convingă pe locatari să plătească reparaţiile şi, în cazul în care refuză, să-i bage oricum la plată.
"Dacă unul refuză să plătească, nu depinde de el, cheltuielile se împart la numărul de locatari. Administratorul şi preşedintele sunt obligaţi să se îngrijească de problemele blocului, iar dacă se întâmplă tragedii sau daune grave, ei răspund. Au fost numiţi pe funcţii pentru că au fost de accord - nimeni nu te obligă să fii administrator", a spus preşedintele FUAP Brăila.
Covache a mai precizat că, la ora actuală, numai de la FUAP, care are în componenţă peste 230 de asociaţii de proprietari, sunt cel puţin 25 de asociaţii care au dat în judecată locatarii, pentru neplata datoriilor. Iar aceste datorii includ cheltuielile ocazionate de repararea acoperişului, subsolului, casei scării şi liftului.
"În ultimă instanţă, depinde de flerul administratorului şi de bunul simţ al locatarilor. Este foarte greu să recuperezi bani pe calea justiţiei", a adăugat interlocutorul.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.