Coregraful Marin Barbu, cunoscut ca „Nea Mărin”, prezent la Brăila să învăţe cadrele didactice despre tradiţia jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei patru profesionişti vor preda două zile la Brăila, mişcările tradiţionale în joc FOTO Alina Tatu
Cei patru profesionişti vor preda două zile la Brăila, mişcările tradiţionale în joc FOTO Alina Tatu

Astăzi şi mâine, binecunoscutul dansator de muzică tradiţională românească Marin Barbu, alături de profesioniştii Ştefan Coman, Marinică Virgil şi Nicolae Mihalache, îi vor învăţa pe învăţători şi profesori dansuri tradiţiionale româneşti, pe care le vor transmite mai departe elevilor. Astfel, se doreşte păstrarea jocului din zona noastră, în formă autentică.

"Ateliere de revitalizare a patrimoniului cultural imaterial - Jocul" este un proiect iniţiat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila şi are loc anual. Astfel, timp de 6 – 7 luni pe an, cadrele didactice fiind denumite potenţiali formatori de formaţii de dansuri, se întâlnesc în fiecare sâmbătă în sala Centrului de Creaţie acolo unde sunt pregătiţi de instructorii profesionişti brăileni Marinică Virgil şi Nicolae Mihalache.

La final de proiect, în fiecare an, doi reputaţi coregrafi ai României, Barbu Marin, cunoscut ca şi „Nea Mărin” şi Ştefan Coman, directorul Ansamblului „Baladele Deltei” din Tulcea, care la randul lui s-a format în ale dansului tradiţional în Brăila de maestrul Constantin Gănescu, ajung  în oraşul de la Dunăre să corecteze ceea ce dansatorii nu au însuşit bine de-a lungul cursului.

„Revin cu mare drag la Brăila. Îmi place proiectul acesta, îl iubesc. Ceea ce s-a început aici în urmă cu un an şi jumătate. Mi se pare extraordinar să revitalizăm dansul prin educatori şi învăţători. Cei doi amfitrioni, Marinică şi Mihalache ţin în frâu jocul tradiţional. Toată ziua ne consultăm la telefoane.  Mesajul meu este să iubiţi tradiţia, să iubiţi jocul tradiţional. Eu aproape de 50 de ani de când mă ocup cu asta am constatat că ne dispare treadiţia şi astfel ne dispare identitatea. Eu lucrez cu străinii mult, iar aceştia îşi iubesc jocul tradiţional. Nu am vrut ca străinii să vină să îi înveţe pe românii mei despre jocul tradiţional şi am zis că atâta timp cât trăiesc, este de datoria mea să vin aici în Brăila să îi învăţ jocurile tradiţionale” a declarat coregraful Marin Barbu.

Potrivit directorului Centrului de Creaţie Brăila, Maria Puşcaciu, potenţialii formatori de ansambluri de dansuri învaţă mişcările pe muzică autentică.

„Anul trecut mai mult decât să îi învăţăm paşii corecţi le-am oferit suport muzical corect pe suport cd. Orchestra Ansamblului din Tulcea a înregistrat suportul muzical, 38 de melodii din zona noastră. Au tot ce le trebuie pentru a conserva şi dezvolta dansurile din zonă. Brăila are potenţial şi laudă de mişcarea asta atât de importantă pe care noi o înregistrăm în Brăila, de la grădiniţă până la liceu – preocuparea şcolii pentru a dezvolta aceste activităţi” a declarat aceasta. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite