Ce sunt Grupurile de Acţiune Locală. Dezvoltarea durabilă a zonelor rurale numai pe bază de GAL-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GAL-urile sunt constituie pe baza unui parteneriat privat – public, în Asociaţie, cu membri fondatori, Administraţii Publice Locale, reprezentanţi ai Sectorului Economic şi ai Societăţii Civile.  Practic, Comisia Europeană nu va lucra pe proiecte pentru comunităţi decât prin aceste GAL-uri, organisme alcătuite asemenea unor ONG-uri cu personalitate juridică.

GAL-urile pot transforma uliţa în şosea

Un program util pentru economie, în special pentru mediul rural, este cel al Grupurilor Locale de Acţiune, prin care companiile, împreună cu autorităţile locale, pot "depista" problemele comunităţilor şi orienta banii europeni către rezolvarea acestora. Grupurile de acţiune locală (GAL) sunt "responsabile" cu orientarea finanţării europene către cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă comunităţile locale. Pe baza întocmirii unui proiect de dezvoltare locală, fiecare GAL a obţinut o finanţare de 2,8 milioane de euro din fondurile europene prin programul LEDER din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Finanţarea obţinută este pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a celor două teritorii, pe baza unei abordări de jos în sus. Strategia va fi elaborată ţinând cont de dorinţele, aşteptările şi nevoile populaţiei, mediului de afaceri, societăţii civile şi administraţiei publice locale. Obiectivul principal constă în creşterea capacităţii de colaborare la nivel teritorial, în scopul elaborării Strategiei de Dezvoltare, ceea ce va oferi posibilitatea actorilor locali să lucreze împreuna pentru dezvoltarea durabilă a zonei. GAL-urile vor putea asigura finanţări nerambursabile atât pentru sectorul economic, agricol şi nonagricol, cât şi pentru administraţia locală, cu scopul de a contribui la dezvoltarea zonelor incluse în grup.

Practic, grupurile de acţiune locală sunt un parteneriat public-privat între autorităţile la nivel local, societăţi comerciale şi ONG-uri. Odată aprobate proiectele, GAL-urile nou formate urmează să pună în aplicare proiectele pentru care au primit finanţarea. 

La nivelul judeţului Brăila sunt două Grupuri de Acţiune Locală

Două Grupuri de Acţiune Locală (GAL) înfiintate la nivelul judeţului Brăila au primit finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Cele două GAL-uri înfiinţate la iniţiativa consilierului judeţean Cosmin Răzmeriţă, sunt Grupul de Acţiune Locală Câmpia Brăilei şi Grupul de Acţiune Locală Terasa Brăilei.

Încă din anul 2013 s-a iniţiat constituirea a două GAL-uri, văzute ca un parteneriat public - privat care acoperă un număr de zece comune ale judeţului Brăila şi anume: G.A.L. Câmpia  Brăilei (Comuna Viziru, Comuna  Unirea, Comuna Zăvoaia, Comuna Bordei Verde) şi G.A.L. Terasa  Brăilei (Comuna Cazasu, Comuna Traian, Comuna Tudor- Vladimirescu, Comuna Romanu, Comuna Movila- Miresii,Comuna Gemenele).

Din păcate, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila nu ştie de existenţa acestor grupuri

De curând preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a mers în Italia alături de Luminiţa Mhailov directorul ADR Sud-Est pentru a vedea modele de accesări de fonduri europene prin Grupuri de Acţiune Locală. Viorel Mortu  declarat la întoarcerea din Italia că din păcate, în judeţul Brăila nu există nici un GAL .

„Declaraţiile  dl-lui Viorel Mortu le pun pe seama unei comunicări defectuoase cu reprezentanţii administraţiei locale şi îl informez pe aceasta cale că la nivelul judeţului Brăila exista oameni care se preocupă de dezvoltarea durabila a judeţului , prin accesarea fondurilor europene  puse la dispoziţie comunităţilor prin programele operaţionale. Sunt conştient  că ne este necesară experienţa în accesarea fondurilor , de către alte ţări membre UE şi cred că ne vor folosi informaţiile obţinute  de domnia sa din vizita efectuată in Italia. Odată cu elaborarea strategiilor  celor două G.A.L. -uri se vor asigura premisele pentru finanţarea  administraţiilor publice  cât şi pentru mediu privat şi societatea civilă. Îl invit  pe dl vicepreşedinte Viorel Mortu înainte de a face afirmaţii fără acoperire să se informeze în legătură cu activitatea admistraţiilor locale din judeţul nostru” a declarat fondatorul celor două GAL-uri din judeţul Brăila, consilierul judeţean Cosmin Răzmeriţă.

După o documentare mai intensă, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila a admis că a greşit şi că defapt nu ştia despre cele două grupuri pentru că nici un primar nu l-a informat. Culmea, fondatorul celor două GAL-uri este un coleg de administraţie, consilier judeţean.

„Da. Am stat de vorbă cu mai mulţi oameni şi am aflat că în judeţul Brăila există 2 GAL-uri” a precizat pentru adevarul.ro Viorel Mortu, preşedinte interimar CJ Brăila.

Citiţi şi 

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite