Inovaţii edilitare năstruşnice la Galaţi. După salcâmii în ghiveci au apărut copacii în cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideile  noncoformiste ale Primăriei Galaţi par să nu se mai termine. După ce a umplut deja oraşul cu salcâmi la ghiveci (care au costat, fiecare, cât 1.000 de puieţi ce se puteau planta în zonele verzi), după ce a aruncat pe piaţă ideea trotuarelor încălzite (în condiţiile în care sistemul public de termoficare a intrat în colaps şi gălăţenii tremură în case), mai nou a devenit obsesivă moda „învelirii” în cauciuc a arborilor din parcuri.

În mai multe zone din oraş, noile locuri de joacă pentru copiii (o iniţiativă, de altfel, lăudabilă) au venit la pachet cu învelirea zonelor verzi adiacente într-un covor din cauciuc cu aspect bituminos.

Chiar dacă pare că se face o treabă bună, faptul că respectivul covor cauciucat a fost turnat şi în zonele cu copaci (care au fost prinşi în suprafaţa sintetică precum nişte gâze în insectar) a trezit proteste din partea locuitorilor Galaţiului, care consideră că aspectul final este unul sinistru şi complet neecologic.

„Înţeleg să pună aşa ceva în spaţiile de joacă, pentru a proteja copiii, însă faptul că au pus şi pe sub copaci este o exagerare. Chiar a dispărut gazonul de faţa pământului, de am ajuns să punem cauciuc peste tot? Este o aberaţie scumpă ceea ce se întâmplă, oameni buni!”, ne-a declarat Mihaela Roman, care locuieşte în cartierul Aurel Vlaicu, acolo unde, în vară, s-a construit o astfel de „minune”.

În urmă cu câteva zile, un astfel de „monument al naturii” a apărut şi în Micro 16. Situaţia ne-a fost semnalată de gălăţeanul Alexandru Vatachi, care s-a arătat indignat de metoda total neecologică folosită de Primărie.

„Este efectiv o bătaie de joc şi nu ştiu cine ar trebui să se sesizeze pentru a putea face ceva în această privinţă. E prea multă bătaie de joc!”, a aspus gălăţeanul.

Vor fi 20 de zone verzi cauciucate în Galaţi

Având în vedere evidentele nemulţumiri ale populaţiei, care consideră că este aberant să se acopere cu cauciuc zonele verzi, am încercat să aflăm care-i treaba cu amintitel investiţii.

image

Am aflat, astfel, că deja sunt în construcţie 20 de astfel de suprafeţe - licitate în două loturi a câte 10 - care presupun realizarea unor locuri de joacă pentru copii (locuri de joacă ce vor arăta excelent – trebuie reamrcat acest lucru), dar care au ca „anexe” şi „cauciucarea” zonelor limitrofe.

Reiese acest lucru, de altfel, şi din panourile „plantate” la faţa locului. „Împreună construim noul Galaţi. Primar Marius Stan. Denumire obiectiv: amenajare locuri de joacă - 10 amplasamente. Valoarea investiţiei: 3.766.153,51 lei. Elaborat de: SC Ecoarch SRL. Investitor: Primăria municipiului Galaţi. Executant: Asocierea SC Lemacons SRL şi SC Ischia SRL şi SC Servland SRL”.

image

Cu alte cuvinte, valoarea unui astfel de loc de joacă de circa 100 de metri pătraţi se ridică la o medie de 37.000 de lei, adică în jurul a 370 de lei metrul pătrat. Destul de scump, am putea spune, având în vedere este aproape echivalentul costului pe metru pătrat a unei construcţii pe structură din beton, ridicată „la roşu”.

Autorităţile: „Este o soluţie modernă”

În vară, atunci când au apărut primele reacţii publice legate de parcurile cu covoare din cauciuc, primarul Marius Stan a încercat să acrediteze ideea că ulterior se vor face nişte decupaje la rădăcina copacilor, pentru ca aceştia să poată fi udaţi.

image

„Este tartan, o soluţie modernă. Vreţi să spuneţi că nu se mai irigă sau ce? Copacul se dezvoltă în subsol, normal. Acela e cauciuc care se decopertează foarte uşor. Copacul se dezvoltă cum vrea el, nu e beton, ceva care să fie fix. Se toarnă simplu şi la fel de simplu se decupează, exact cât trebuie, pentru a se iriga. Până la urmă, nici nu poţi să decupezi foarte mult, pentru că după aceea se lovesc copiii”, declara la vremea respectivă primarul.

image

Realitatea a arătat însă altceva: copacii au rămas prinşi în suprafaţa sintetică până la trunchi, iar de irigat nu i-a irigat nimeni, aşa că într-un final se vor usca. Orice agronom sau silvicultor îţi poate spune că un arbore are nevoie de apă pentru a creşte (de regulă, dacă nu există sistem de irigaţii subteran – şi nu există! – ar fi nevoie de 2-3 metri pătraţi de fiecare arbore, pe o rază de maximum 4 metri de la trunchi), însă cauciucul blochează sute de metri pătraţi în jurul amintiţilor copaci.

image

Garda de Mediu, sesizată de locuitorii din zonă, a informat că nu se poate implica deoarece proiectele au toate avizele de mediu necesare. Cu alte cuvinte, parcurile din cauciuc se pot extinde în continuare în Galaţi, până n-o mai rămâne pic de spaţiu verde.

Vă mai recomandăm şi:

Sătui de nesimţirea politrucilor, oamenii din două sate gălăţene au reparat drumul judeţean printr-o chetă publică

Cum au tocat autorităţile de la Galaţi peste 1,5 milioane de euro pentru o stradă care nu duce nicăieri

Cum deşală bugetul public podul de hârtie de la Brăila şi tunelul virtual de la Galaţi. Cronica vrăjmăşiei seculare între vecinii de lângă Dunăre

Primăria Galaţi cumpără un sexy-club. Achiziţia va costa în jurul de 200.000 de euro, iar imobilul va fi apoi demolat

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite