Brăila:Violeta Anca Jianu este o profesoară de nota zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Anca Jianu este institutoare la Şcoala „Ion Creangă"
Violeta Anca Jianu este institutoare la Şcoala „Ion Creangă"

Bursier „Comenius" în Olanda, dascăl cu calificativul „Foarte bine" pe linie, Anca Jianu a fost coordonator al proiectului internaţional „Spring day in Europe"

                                             Profil

Născută: 29 septembrie 1968, Iaşi.
Studii: Universitatea Bucureşti - Facultatea de Litere.
Ocupaţie: Institutor la Şcoala „Ion Creangă" Brăila.
Familie: Necăsătorită.

Practică una dintre cele mai grele meserii, după aceea de „părinte" şi, cu toate acestea, cu niciun chip n-ar da catedra în locul altei îndeletniciri. Având gradul didactic I şi o experineţă în învăţământ de 18 ani, Violeta Anca Jianu, institutoare la Şcoala „Ion Creangă", cunoaşte la perfecţie câteva limbi, inclusiv norvegiana, şi s-a şcolit în ţară şi străinătate.

Cea mai recentă iniţiativă este aceea a unei întâlniri inedite dintre actualii şi foştii elevi, şcoliţi de Anca Jianu. Un fel de „masă rotundă" în cadrul proiectului „Punte între generaţii".

Fiecare participant îşi va prezenta idealurile la care a aspirat şi câte din ele a realizat. Copiii îşi propun lucruri irealizabile uneori iar noi, aducatorii - prin exemple - încercăm să le prezentăm realitatea, fără a le curma zborul, aspiraţiile. Eu, spre exemplu, când eram mică, visam să devin om de ştiinţă", ne-a mărturisit institutoarea de la „Ion Creangă".

S-a pregătit în Franţa

Autor sau coautor la mai multe manuale didactice, Anca a urmat o carieră excepţională, obţinând numai calificativul „Foarte bine". Metodist şi îndrumător de practică pedagogică la Liceul Pedagogic, a desfăşurat, în 1996, un stagiu de formare profesională la colegiul „Notre Dame de Victoires", din Voiron, Franţa.

Este formator şi membru în Consiliul Consultativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, membru în comisia de evaluare pentru concursurile cadrelor didactice şi coordonator de practică pedagogică.

„Am participat la simpozioanele «Copilul cu devieri de comportament» şi «Educaţia pentru comunicare - dimensiune importantă a noului curriculum», precum şi la simpozionul internaţional «Tradiţii şi obiceiuri populare». Am elaborat, totodată, trei lucrări ştiinţifice pe această temă", ne-a spus institutoarea.

A studiat doi ani norvegiana

Violeta Anca Jianu s-a dedicat cu totul activităţii didactice. N-ar putea trăi fără copiii dintr-a III-a D, de la „Ion Ceangă", pe care-i îndrumă în prezent.
În perioada 2000-2002, a urmat un curs de norvegiană la Universitatea „Babeş-Bolyai". A obţinut diplome la concursul „Maticna Knijiznica Kamnk", Slovenia, şi concursul „Winners".

„În 2008, am obţinut Diploma „Gh. Lazăr" - clasa a II-a. Din 2005, am fost coordonator de proiect internaţional „Spring Day in Europe". Am iniţiat, totodată, proiecte educaţionale şi parteneriate în activităţi extracurriculare", a mai spus institutoarea.

Ce-i place

„Îmi plac mult călătoriile, am avut posibilitatea să particip la diverse întâlniri în Europa, în calitate de membru ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi), patronate de TAIZE. Îmi plac, totodată, lectura, precum şi profesia pe care o practic. Îmi place, bineînţeles, ceea ce fac şi muncesc cu pasiune".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac ipocrizia, infatuarea şi faptul că, uneori, cerem de la alţii ceea ce noi înşine nu putem oferi. Nu-mi place, de asemenea, că nu reuşim să ne depăşim limitele. Nu-mi plac oamenii care nu îşi cunosc limitele şi care vor să fie valorizaţi mai mult decât merită".

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să numiţi „cea mai mare satisfacţie pe plan profesional", care ar fi aceea ?

„Faptul că avem posibilitatea, ca educatori, să modelăm „aluatul pur" pe care ni-l dă natura - copilul - şi să-l aşezăm în cele mai deosebite forme. Educatorul sădeşte în sufletele copiilor seminţele care vor rodi peste ani".

Aţi păstrat legătura cu foştii elevi de la „Ion Creangă" ?

„Ţin legătura cu foştii elevi, urmărindu-le, indirect, traseul vieţii. La rândul lor, foştii elevi mă sună, mai ales de sărbători, sau când au un eveniment deosebit, şi atunci mă simt împlinită, ca şi dascăl".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite