Brăila: Municipalitatea cheltuie şapte lei pe zi pentru îngrijirea unui căţel. Tot atât costă şi meniul unui bolnav de TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Primăriei prind zilnic în jur de 10 - 20 de câini, care sunt sterilizaţi, îngrijiţi şi hrăniţi câteva zile, după care sunt eliberaţi pe domeniul public. Operaţiunea „înghite" mii de lei din buget.

Tot ce se poate face în cazul acestor câini este să fie strânşi, sterilizaţi şi apoi eliberaţi înapoi pe domeniul public.


Legea din România nu permite eutanasierea decât în cazul în care sunt foarte agresivi în repetate rânduri sau bolnavi, aşa că Municipalitatea trebuie să scoată bani din buzunar pentru capturarea, sterilizarea şi îngrijirea câinilor din cele două padocuri de la Lacu Sărat şi Unirea. 800 de câini sunt în acest moment cele două adăposturi.


Şapte lei pe zi
„Pentru un câine se cheltuie şapte lei pe zi. Asta însemnând: examinare clinică, tratament, unde e cazul, curăţenie şi hrană. Toate animalele care sunt aduse în adăpost sunt vaccinate, deparazitate şi sterilizate", ne-a declarat Marinela Barbu, director adjunct al Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală Brăila.
Costuri similare şi la spital. „Meniul unui pacient cu afecţiuni pneumologice de la noi ajunge la şapte lei pe zi", ne-a spus Ştefan Sânpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, unitate aflată în administrarea CJ.


Dacă pentru un câine se cheltuie şapte lei, asta înseamnă că pentru cei 800 care sunt acum în cele două padocuri, se cheltuie 5.200 de lei pe zi. La aceşti bani, se mai adaugă şi costurile de capturare, 6,5 lei pentru un căţel. Echipa de capturare a câinilor este formată din trei muncitori şi un şofer, personal instruit, care prind în jur de 10 - 20 de patrupede pe zi.


Autorităţile recunosc că animalele fără stăpân reprezintă una dintre problemele pentru care încă nu s-au găsit soluţii, însă o parte din vină o poartă şi cetăţenii.
„Adunăm cam 10 câini pe zi, depinde de zonă. Ajungem în anumite zone în care ştim că sunt câini, dar când sunt recunoscuţi hingherii, oamenii ori ascund câinii, ori îi împrăştie", ne-a mai spus directorul adjunct.


Există zone în care, chiar dacă locatarii mai cheamă din când în când hingherii, „iubitorii de câini" au grijă să-i strângă.
„Noi am mai sunat din când în când să vină hingherii, dar când apar, imediat cei care au grijă de câini şi le dau să mănânce îi ascund. Aşa nu se mai poate, dacă îi iubesc atât de mult, să-i bage în casă", s-a plâns Georgeta Năstase. De la începutul anului nu s-a înregistrat nicio adopţie sau revendicare de animale de la cele două padocuri.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite