Un primar de la țară a dus premianții comunei în excursie, pe banii lui. Edilul a modernizat și școala din localitate FOTO

0
Publicat:

Un primar de comună din județul Botoșani le-a oferit, din propriul buzunar, o excursie celor mai buni elevi de la școala sătească. Edilul i-a plimbat pe la obiective educative și culturale pentru a-i motiva să învețe și mai bine.

Grupul de copii plecat în excursie FOTO Ionuț Melinte
Grupul de copii plecat în excursie FOTO Ionuț Melinte

Comuna Gorbănești se află la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoșani și are în componență opt sate. Majoritatea cătunelor sunt însă îmbătrânite, iar unul dintre acestea, numit „Mihai Eminescu”, mai are doar patru locuitori.

Cei mai mulți dintre elevi au fost repartizați la școala din centrul comunei și sunt aduși să învețe cu microbuzele școlare. Ca în majoritatea așezărilor rurale din Moldova, și la Gorbănești sunt destui elevi care provin din familii nevoiașe sau care se chinuie să-și câștige existența muncind în străinătate. Sunt copii care din cauza sărăciei și a muncilor din gospodărie renunță la școală sau pur și simplu învață sub-mediocru.

Elevi merituoși, duși în excursie de un primar, pe banii lui FOTO Ionuț Melinte
Elevi merituoși, duși în excursie de un primar, pe banii lui FOTO Ionuț Melinte

Pentru a-i motiva să nu renunțe la școală și să aibă rezultate bune, care să le permită o calificare și o viață mai bună, edilul din Gorbănești, un tânăr de 31 de ani, s-a gândit să îi recompenseze pe cei mai buni la învățătură. În această vară, le-a oferit o excursie în Bucovina, iar călătoria și toate cheltuielile au fost plătite de primar din propriul buzunar.

”Am promis că voi recompensa elevii premianți„

Ideea recompensării celor mai buni elevi de la ciclul primar și cel gimnazial a venit în toamna anului trecut, odată cu începerea anului școlar. Prezent la deschidere, ca să-i împulsioneze pe elevi, edilul le-a promis premianților o recompensă în vacanța de vară.

„La începutul anului școlar am promis că voi recompensa copiii premianți, dar și pe cei care vor lua note mari la Evaluarea Națională. I-am lăsat pe ei să aleagă care va fi recompensa”, a precizat Ionuț Melinte, primarul din Gorbănești.

Elevi de la sat, duși în excursie drept recompensă pentru rezultatele bune FOTO Ionuț Melinte
Elevi de la sat, duși în excursie drept recompensă pentru rezultatele bune FOTO Ionuț Melinte

Elevii au ales să meargă într-o excursie în Bucovina. Edilul a hotărât să plătească din bugetul propriu această excursie tocmai pentru a nu isca discuții în consiliul local privind cheltuirea banilor publici.

„Am încercat să facem un proiect de hotărâre de consiliu local, dar au început contrazicerile. Nu am înțeles de ce! Așa că am hotărât să plătesc totul din buzunarul meu fiindcă trebuia ca acești copii să fie recompensați”, adaugă edilul.

În total, au fost aleși 23 de copii cu mediile cele mai mari și totodată cei cu rezultatele cele mai bune la Evaluarea Națională și, împreună cu primarul și câțiva profesori, au plecat în excursie.

O călătorie educativă

Excursia a fost organizată, săptămâna trecută, în Bucovina și a cuprins vizitarea unor monumente și obiective naturale importante, cum ar fi Grădina Zoologică de la Rădăuți, Cetatea de Scaun a Sucevei, atelierul de olărit traditional Marginea, mănăstirile medievale, Salina Cacica. Așa cum declară primarul, excursia a fost și relaxantă, dar și educativă.

„Ne-am plimbat, am vizitat, am experimentat. Excursiile sunt cele mai frumoase amintiri”, spune primarul din Gorbănești.

Mulți elevi au folosit, de exemplu, pentru prima dată roata olarului, în renumitele ateliere de la Marginea. Pentru mulți copii, excursia a fost cea mai bună recompensă. în condițiile în care sunt copii care nu au mai fost niciodată într-o asemenea excursie sau ai căror părinți nu și-ar permite-o.

„Este frumos că așa văd și ei lumea, învață văzând și trăind așa experiențe. Unii poate nu-și permit și nu au șansa. Și până la urmă simt că au avut și ei o recompensă că au învățat bine”, spune un sătean din Gorbănești.

Edil preocupat de educație

Edilul din Gorbănești este cunoscut pentru proiectele sale educaționale. Acesta spune că educația ar trebuie să fie o prioritate în zonele rurale, în special.

În toamna anului trecut, la Gorbănești, a fost modernizată complet școala centrală, acolo unde sunt aduși elevii din aproape toate satele. Școala a fost reparată și dotată cu peste 220.000 de euro, la standarde europene.

Pe lângă reparațiile obișnuite școala a fost dotată cu calculatoare, mobilier nou, echipamente didactice moderne, dar a fost amenajat și un teren de sport multifunctional.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite