Oraşul românesc unde consilierii PSD au refuzat un bust gratuit pentru Brătianu: „Să-l amplaseze în faţa sediului PNL“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilieri locali PSD din municipiul Botoşani au refuzat amplasarea bustului lui Ion I.C. Brătianu, primul ministru al României care a contribuit la realizarea Marii Unirii, într-un parc din oraş. Statuia era o donaţie şi nu ar fi costat municipalitate niciun ban.

Marile personalităţi ale istoriei ajung să fie interzise în spaţiul public din cauza culorii lor politice, de acum un secol. Consilierii locali PSD, cei care deţin majoritatea în forul deliberativ al Botoşaniului, au refuzat amplasarea unui bust al lui Ion I.C. Brătianu,primul ministru din perioada Marii Unirii, într-un parc din municipiul reşedinţă de judeţ.  

Motivul invocat a fost culoarea politică a fostei mari personalităţi politice româneşti. Conform propunerii consilierilor PSD, bustul ar trebui amplasat în faţa sediului PNL, pe un trotuar îngust lângă o autogară de cartier. 

În an centenar, bustul lui Brătianu refuzat la Botoşani

Bustul lui Ion I.C. Brătianu a fost realizat de profesorul Dorel Constantinică la comanda unui consilier liberal, Maricel Maxim. Costurile lucrării se ridică la 1500 de euro dar bustul era donat cu titlu gratuit municipiului Botoşani. Printr-o şedinţă de Consiliu Local, ar fi trebuit ca bustul să fie primit de municipalitate şi totodată amplasat într-unul dintre parcurile centrale ale oraşului, în an centenar. 

Consilierii PSD, cei care deţin majoritatea în Consiliul Local au refuzat însă amplasarea bustului. Motivul invocat a fost acela că reprezintă o personalitate liberală. Nici măcar argumentele că, este o personalitate a istoriei naţionale cu importanţă în făurirea României Mari nu i-a convins pe consilieri. Mai mult decât atât consilierii PSD au precizat că bustul trebuie amplasat în faţa sediului PNL, pe un troturar îngust, lângă o autogară de cartier.

”Nu pot să cred aşa ceva”

Decizia consilieri PSD a stârnit nemulţumirea oamenilor de cultură. ” Orice statuie sau bust se cheamă monument de for public şi pentru a fi amplasat trebuie un aviz de la Ministerul Culturii. Nu pot să cred că cineva în România, în An Centenar, poate să respingă un proiect de amplasare a bustului unei personalităţi care a contribuit la făurirea României Mari. Nu pot să cred aşa ceva”, a precizat pentru monitorulbt.ro, Dănuţ Huţu, istoric şi director al Direcţiei de Cultură Botoşani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Fostul cinema Victoria, clădire care a rezistat inundaţiilor catastrofale din  1940, va fi reabilitat cu 3,2 milioane de lei

Consilierii locali au votat: 2 lei tariful parcărilor publice cu plată din municipiu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite