Misterele Botoşaniului: de la catacombele subterane ale vechiului târg până la mormintele urieşilor
0În judeţul Botoşani, un teritoriu pe care oamenii au locuit de peste 40.000 de ani, sunt numeroase legende dar şi locuri misterioase, care şi astăzi cu greu pot fi descifrate chiar de specialişti. Printre cele mai renumite legende şi locuri misterioase ale Botoşaniului se numără catacombele vechiului târg, iazurile fără fund şi mormintele urieşilor.
Pe teritoriul judeţului Botoşani, oamenii, inclusiv rasele dispărute, precum omul de neanderthal au locuit areale întinse încă de acum peste 40.000 de ani îHR.
În unei locuiri milenare, cultura populară botoşăneană s-a umput de legende, unele din timpuri imemoriale, iar multe zone ale judeţului păstrează încă locuri misterioase, despre care până şi oamenilor de ştiinţă le este greu să se pronunţe.
Misterioasa cultură Cucuteni
Un mare mister este însăşi moştenirea lăsată de acum 6000 de ani de oamenii culturii Cucuteni, ale cărei mari aşezări, aproape proto-urbane se întind pe tot teritoriul judeţului, lăsând îngropate în pământ un inventar bogat, de la obiecte casnice până la cele de cult.
”Zeiţele” culturii Cucuteni
Cu toate acestea oamenii culturii Cucuteni păstrează un mare mister. Pân în prezent nu au fost descoperite morminte ale acestei culturii, existând numeroase semne de întrebare cu privire la riturile lor funerare. Pe scurt, nu se ştie exact ce făceau cu morţii.
Dealtfel în fară de câteva fragmente osoase, depuse ritualic, nu există nicio urmă de ritual funerare sau măcar resturi osteologice umane compacte. Totodată statuetele sub forma unor zeităţi frumos decorate, care dealtfel au făcut înconjurul lumii, rămân un mister, care a dus la polemici şi enunţarea de numeroase supoziţii.
Mormintele urieşilor
Un alt mister rămas din timpuri imemoriale este multitudinea de movile uriaşe care se întind pe toată suprafaţa judeţului Botoşani. Oamenii au păstrat de la moşi şi strămoşi o legendă privind movilele. Bătrânii satelor le spun mormintele urieşilor.
”Din legendele culese din zona Ibăneşti sau Corjăuţi dar şi din alte zone ale judeţului unde se află aceste movile, reiese că ar fi fost morminte de uriaşi. Bătrânii în general, cei care mai păstrează aceste poveşti spun că aici ar fi trăit uriaşi, care cu timpul au dispărut. Movilele reprezintă mormintele lor.
Sătenii din Corjăuţi sunt convinşi că sub pământ se află îngropat un uriaş
La Ibăneşti şi Dragalina este o legendă interesantă privind uriaşii”, spune Margareta Mihalache, etnograf din Botoşani. Mai precis legenda de la Ibăneşti spune, că iazul Dragalina, ar fi urma unui uriaş, dar şi movila unde ar fi fost îngropat.
Totodată la Corjăuţi , bătrânii povestesc că în movila aflată la marginea satului s-ar afla un copil de uriaş, ucis în luptele cu oamenii. Istoricii locali spun însă că aceste movile sunt defapt tumuli, morminte ale populaţiilor migratoare, fie din epoca bronzului, fie turcici fie de origine mongolă. Cu toate acestea până în prezent niciunul dintre aceşti tumuli nu a fost explorat pentru a fi formulată un punct de vedere clar.
Catacombele vechiului târg
Din multitudinea de mistere şi legende ale Botoşaniului, cel care dă fiori botoşănenilor se află chiar în centrul municipiului Botoşani. Este vorba despre vechile catacombe ale târgului medieval. Îngropate adânc pe ssub blocuri şu cu doar câteva căi de intrare lăsate în paragină, întunecatele catacombe stârnesc frica în sufletul botoşănenilor.
Una dintre intrările în vechile catacombe ale Botoşaniului
”Se povesteşte că aceste catacombe ce traversează tot oraşul, au rămas din perioada Evului Mediu şi făceau legătura din Centrul Vechi şi mănăstirea Popăuţi, singurul loc fortificat din zonă. Oamenii s-ar fi retras în timpul invaziilor tătarilor în aceste catacombe. Aici au fost şi numeroase beciuri pe mai multe niveluri, unde erau ţinute proviziile. Multe dintre acestea au fost descoperite în momentul construirii blocurilor din perioada comunistă”, spune fostul viceprimar al Botoşaniului, Romulus Eram.
Totodată autorităţile nu recomandă nimănui să se aventureze în subteranele de sub Botoşani, din cauza aerului închis şi a pericolului de prăbuşire. Nici măcar astăzi nu se ştie cu exactitate schema reţelei de catacaombe, vechile hărţii, arzând în marele incendiu de la sfârşitul secolului al XIX lea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: