Înşelătoriile decanului baroului Bota de la Botoşani. Acesta este cercetat în dosarul ”falşilor avocaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decanul baroului Bota din Botoşani este cercetat în libertate FOTO botosaninecenzurat.ro
Decanul baroului Bota din Botoşani este cercetat în libertate FOTO botosaninecenzurat.ro

Procurorii îl acuză pe avocatul Marian Jurgiu, decanul contestatului barou Bota de la Botoşani că practica avocatura fără drept şi că încasa sume ilegale drept onorarii. Magistraţii susţin că acesta nu a dat niciun examen de exercitare a profesiei. Dealtfel Marian Jurgiu este anchetat în dosarul ”falşilor avocaţi” ai baroului Bota.

Avocatul botoşănean Marian Jurgiu în vârstă de 40 de ani este decanul baroului Bota din Botoşani şi a fost arestat pentru 24 de ore din ordinul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în luna iulie 2013. 

Acesta este cercetat în dosarul ”falşilor avocaţi”, ai baroului Bota. Procurorii susţin că acesta împreună cu alţi 24 de colegi de breaslă din acelaşi barou practicau ilegal meseria de avocat. În sensul că, aceştia, inclusiv Marian Jurgiu nu ar fi dat examene pentru a intra în barourile autorizate şi pentru a-şi exercita meseria. 

În schimb intrau în sălile de judecată, reprezentau clienţii, iar dacă mai şi câştigau ar fi încasat comisioane grase. Comisioanele pretinsului avocat se ridicau la 30%-50% din despăgubirile câştigate în numele clientului.  Chiar şi baroul Bota al cărui decan era la Botoşani, este contestat. Şeful naţional al acestui barou, Pompiliu Bota fiind şi el anchetat în mai multe dosare. 

Avocaţii din acest barou practicau meseria fără să fie înscrişi în niciun barou oficial sau tablou al avocaţilor. Culmea, toţi aceşti ”falşi avocaţi” şi-au exercitat ilegal profesia timp de opt ani, încasând comisioane grase. Abia în 2012-2013, judecătorii sesizându-se că aceşti avocaţi nu ar avea dreptul de a profesa.  Se presupune că numai botoşăneanul Marian Jurgiu ar fi cerut în doar două dosare despăgubiri  1.500.000 de

euro

image

în numele clienţilor săi. În urma proceselor ar fi trebuit să primească între 30% şi 50% din suma câştigată. 

Se presupune că dădea şi chitanţe false pentru onorariile încasate ca avocat. În total magistraţii presupun că doar Marian Jurgiu ar fi înşelat în acest mod 600 de persoane. După 24 de ore avocatul Marian Jurgiu a fost eliberat din arest primind însă interdicţia de a părăsi ţara, de a se întâlni cu avocaţii cercetaţi la rândul lor în acelaşi dosar şi bineînţeles interdicţia de a mai intra în sălile de judecată ca avocat. 

Două dintre interdicţii au fost însă aproape imediat încălcate de Marian Jurgiu. Se pare că acesta în luna iulie acesta a mai reprezentat doi clienţi într-un apel împotriva unei sentinţe a Tribunalului Suceava privind despăgbiri de 1 milion de euro în numele unor moşternitori a unei persoane decedate într-un accident rutier. 

Totodată în luna noiembrie a anului 2013, Marian Jurgiu a dat nas în nas cu procurorul de caz în timp ce stătea la masă cu doi avocaţi anchetaţi în acelaşi dosar cu acesta.  Pentru încălcarea acestor prevederi, procurorii au solicitat arestarea lui Marian Jurgiu pentru 29 de zile. Judecătorii au fost de acord cu propunerea procurorilor dar în cele din urmă după recursul formulat de Marian Jurgiu acesta a fost lăsat din nou în libertate. Acesta este în continuare cercetat în dosarul falşilor avocaţi urmând ca instanţa să se pronunţe.

citiţi şi:

Soarta judecătorilor vrânceni care s-au "îmbolnăvit" de corupţie, în mâna colegilor magistraţi

Judecătorul Mircea Puşcaş, cel mai controversat magistrat din Bihor.  Zeci de mii de euro, şpaga cerută de omul legii

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite