De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii. Secretul longevităţii feminine dezvăluit de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii FOTO Adevărul
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii FOTO Adevărul

Statisticile arată că femeile sunt mult mai longevive decât bărbaţii. Diferenţele privind speranţa de viaţă sunt de câţiva ani, iar specialiştii au găsit o explicaţie în acest sens.

Femeile au fost mereu descrise ca gingaşe, sensibile şi vulnerabile, în antiteză cu forţa şi energia masculină. Pe scurt le-a fost pusă eticheta de ”sex slab”. Studiile medicale dar şi statisticile arată că de fapt femeile sunt ”sexul puternic” din mai multe puncte de vedere.

Pe lângă faptul că sunt capabile să îndure chinurile facerii, inimaginabile pentru un bărbat, femeile sunt considerate inclusiv din punct de vedere ştiinţific mai puternice din punct de vedere mental, dar şi mult mai longevive. De altfel, statisticile din lume, dar şi din România arată că femeile trăiesc mult mai mult decât bărbaţii, de vină fiind un institct ascuns dar şi anumite predispoziţii genetice.

Româncele trăiesc mai mult decât bărbaţii din aceeaşi ţară

Conform datelo statistice femeile din România trăiesc mai mult decât bărbaţii din aceeaşi ţară. De exemplu conform Institutului Naţional de Statistică în anul 2013 bărbaţii trăiesc în medie 71 de ani, în timp ce femeile depăşesc vârsta de 78 de ani. O diferenţă considerabilă este întâlnită la Botoşani, acolo unde bărbaţii apucă în medie 69 de ani, în timp ce femeile ajung în medie la 79 de ani. Totodată statisticile arată că cele mai longevive sunt femeile din Vâlcea, care trăiesc în medie peste 80 de ani. Situaţia este asemnănătoare şi la nivel european dar şi mondial. Cele mai longevive femei trăiesc în Spania, depăşind lejer în medie vârsta de 85 de ani. La nivel mondial cele mai longevive sunt japonezele, femeile din această ţară trăiesc în medie peste 87 de ani. Aceleaşi statistici arată că această tendinţă s-a păstrat de-a lungul deceniilor şi că ar putea fi aceeaşi încă de la începuturile omenirii. 

”Au un spirit aparte de autoconservare”

Medicii spun că au găsit şi explicaţia ştiinţifică pentru această diferenţă de longevitate între bărbaţi şi femei. În primul rând ar fi vorba de o chestiune de instinct în strictă legătură cu maternitatea. Mai precis femeile ar reuşi în mod instictual să se autoconserve. ”Femeile au un instict de autoconservare. Pur şi simplu, mai ales prin condiţia lor reuşesc să se ferească de excese de toate felurile. Iar atunci când fac aceste excese reuşesc tot instinctual să se autoechilibreze”, spune medicul Laura Acatrinei. Studiile de specialitate arată că acest spirit de autoconservare este arătat şi de grija sporită a femeilor faţă de propria sănătate. 

Conform Agenţiei americane pentru Cercetarea Calităţii şi Îngrijirii Medicale arată că femeile merg la controale de rutină anuale cu 40% mai mult decât bărbaţii, iar atunci când semnalează o problemă de sănătate, nu ezistă să meargă la medic. Bărbaţii în schimb prezintă, aşa numitul ”sindrom John Wayne” şi nu fac controalele de rutină fie din teribilism, fie de teama de a nu descoperi ceva grav. 

Totodată aceleaşi studii arată că bărbaţii fac faţă, mai ales în perioada adolescenţei, unui adevărat val de testosteron, ceea ce îi împinge la comportamente periculoase, spre deosebire de fetele de acceaşi vârstă. Din acelaşi punct de vedere specialistul american în medicină Marianne Legato, de Columbia University College of Physicians and Surgeon, spune că prin costrucţie anatomică femeile sunt mai precaute în tot ceea ce fac, spre deosebire de bărbaţi. Mai precis, specialistul explică că la femei lobul frontal al creierului cel însărcinat cu asumarea riscurilor se dezvoltă mult mai rapid, spre deosebire de bărbaţi.  În consecinţă un bărbat nu este la fel de prudent ca o femeie şi de multe ori îşi asumă riscuri inutile. 

Longevitatea feminină, o chestiune de genetică

Totodată specialiştii arată că femeile sunt mai longevive şi datorită construcţiei genetice. Profesorul Thomas Kirkwood de la Institutului pentru Geriatrie din Newcastle a efectuat un studiu din care reiese faptul că femeile sunt mult mai dotate decât bărbaţii pentru a face faţă bolilor sau efectelor cauzate de diferite afecţiuni. Iar responsabili de acest lucru, spune Kirkwood sunt tocmai hormonii specifici femeilor. La bărbaţii în schimb nivelul de testosteron, le scade durata vieţii. Interesant este faptul că femeile cu ovarele extirpate trăiesc mai puţin din cauza lipsei suportului hormonal, iar bărbaţii castraţi automat, au mai multe zile. Totodată specialiştii din Tokyo dar şi de la College School of Medicine din Londra, arată că femeile au sistem imunitar mult mai bine pus la punct,decât bărbaţii. 

Mai precis sistemul imunitar al acestora produce mai multe leucocite decât la bărbaţi. Mai mult decât atât femeile sunt mai puţin predispuse la bolile cardio-vasculare. ” Femeile dezvoltă aceste probleme, de regulă, la vârsta de 70-80 de ani, mai târziu cu 10 ani decât bărbaţii, care le dezvoltă la vârsta de 50-60 de ani”, preciza specialistul american Tom Perls pentru publicaţia ”Time”. Totodată Tom Perls adăuga în aceeaşi publicaţie că femeile au un cromozom X, în plus faţă de bărbaţi,ceea ce le aduce un nou avantaj.”Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbaţii au doar unul.” În plus specialiştii susţin că femeile sunt mai protejate de infecţiile intrauterine. 

Femeile sunt mai comunicative

O altă explicaţie este dată de modul în care femeile gestionează o situaţie de criză.  Femeile preferă să vorbească despre problemele pe care le au, plâng, îşi manifestă deschis îngrijorarea. ”Cei mai mulţi bărbaţi au tendinţa de a ţine în ei stresul şi îngrijorările, în timp ce femeile au tendinţa de a apela şi a vorbi cu alţii”, precizează Marianne Legato. Mai mult decât atât femeile în general, constată cercetătorii, sunt mai comunicate şi au mai mulţi prieteni decât bărbaţii, ceea ce le asigură o diminuare accentuată a stresului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Ce fel de cancere sunt mai frecvente la femeile de 20, 30, 40 şi 50 de ani. Analize care trebuie făcute preventiv

Pericolul tratării cariilor la femeile însărcinate. Depresia neonatală, una dintre cele mai grele complicaţii posibile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite