Cum a pierdut PSD ultima redută roşie din Moldova. Înfrângerea dramatică suferită de Viorica Dăncilă la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele defalcate pe localităţi şi analiza post-electorală arată că rolurile determinante în rezultatul alegerilor au fost jucate de primari comunelor şi de influenţa celor din diaspora asupra rudelor din ţară.

Turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2019 a adus două premiere în zona Moldovei: pentru prima oară în istorie Partidul Social Democrat (PSD) a pierdut alegerile în toate cele opt judeţe ale provinciei (în varianta actuală), iar în judeţul Botoşani a câştigat alegerile în premieră, după o luptă extrem de strânsă, o formaţiune de dreapta.

Un aspect interesant este că prezenţa la vot în judeţele Moldovei a fost mai slabă decât la primul tur din 2019, dar şi decât faţă de ambele tururi din 2014, ba chiar Vasluiul a reuşit să stabilească un nou record absolut de absenteism în regiune, cu o participare la urne de numai 37,53% (antepenultimul loc pe ţară).

De altfel, absenteismul pare să fi fost, în Moldova, cheia pierderii alegerilor prezidenţiale de către candidatul PSD, Viorica Vasilica Dăncilă. Potrivit sondajelor de opinie realizate ah-hoc de mass-media, numeroşi alegători de tradiţie ai stângii au fost dezamăgiţi de nominalizarea acesteia drept candidat, aşa că au preferat să nu mai meargă să voteze, în vreme ce electoratul candidatului susţinut de PNL, Klaus Werner Iohannis, s-a mobilizat mult mai bine.

Unii primari din localităţile un actualul preşedinte a scos un scor bun au mărturisit pentru „Adevărul” că a contat foarte mult şi puterea de influenţă a diasporei, ştiut fiind faptul că judeţele din Moldova au cei mai mulţi oameni plecaţi în străinătate, la muncă.

„Fii şi fiicele plecate afară, pentru un trai mai bun au înclinat balanţa în unele sate, unde PSD câştiga de obicei, dar mai mult din inerţie. Este o schimbare de mentalitate foarte interesantă, chiar dacă motivul este unui covârşitor emoţional”, ne-a spus Iulian Boţ, primarul localităţii Lieşti din judeţul Galaţi.

Dacă în judeţele Iaşi, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ şi Suceava, Klaus Iohannis a câştiga alegerile foarte clar, la Botoşani – ultima redută a PSD în Moldova – scorul a fost extrem de strâns, diferenţa dintre cei doi candidaţi fiind de doar 710 voturi (79.402 - 50,22% la 78.712 - 49,78%).

Pe localităţi, situaţia a fost extrem de frământată în judeţ. Astfel, dacă în municipiul reşedinţă de judeţ a fost aproape egalitate, iar în municipiul Dorohoi a câştigat destul de clar Viorica Dăncilă, a fost realmente surprinzătoare victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis în oraşul Fierbinţi, cu un scor de peste 70%.

În comune s-a putut observa un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin în ultimii ani: influenţa decisivă a primarilor asupra electoratului. În comunele conduse de edili PSD s-a impus categoric Viorica Dăncilă, în vreme ce Klaus Iohannis a câştigat în cele conduse de primari liberali. Echilibrul a fost în special în urban şi în comunele conduse de primari de la alte partide decât cele amintite.

Fenomenul, extrem de interesant, a putut fi remarcat şi în restul judeţelor din Moldova. În judeţul Galaţi, spre exemplu, a existat un fenomen şi mai interesant: o comună unde primarul liberal adusese la precedentele alegeri un scor foarte bun pentru PNL (53%) a trecut în toamnă la PSD, iar rezultatul a fost stupefiant: electoratul a „basculat” odată cu primarul, iar Viorica Dăncilă a obţinut peste 70% din voturile exprimate.
 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite