Căsătorii oficiate într-un parc vechi de aproape 150 de ani. Cum să-ţi pui pirostriile în foişorul lui Mihai Eminescu
0
Începând din primăvara anului viitor, la Botoşani vor fi oficiate căsătorii într-un parc vechi de 165 de ani, iar ceremoniile vor avea loc într-un foişor în care s-ar fi adăpostit poetul Mihai Eminescu.
Căsătorii în aer liber se oficiază în România în foişore în oraşe precum Târgu Jiu, Cluj sau Bistriţa. Edilii din Botoşani s-au gândit să iniţieze şi ei o tradiţia asemănătoare în oraşul natal al poetului Mihai Eminescu. Au ales însă un loc cu o tradiţie şi o importanţă istorică deosebită. Este vorba de parcul ”Mihai Eminescu„, oaza de verdeaţă a oraşului şi un veritabil monument istoric.
Parcul în care au păşit Carol I, Antipa, Enescu şi Mihai Eminescu
Practic parcul în care Primăria Botoşani vrea să oficieze căsătorii are o vechime de aproape 150 de ani. A fost fondat în 1869 purtând la aceea vreme denumirea de Grădina Publică Vârnav, după marea familie a boierilor Vârnav.
Era mai bine zis un colţ feeric de pădurice amenajat, cu bănci şi foişoare, unde se ascundeau îndrăgostiţii de acum 150 de ani, dar şi cu un lac străbătut de două poduri. De-a lungul timpului în Grădina Vârnav a cântat fanfara şi a fermecat multe personalităţi româneşti mai ales din secolul XIX şi perioada interbelică, printre care şi Gala Galaction.
Mai mult decât atât în grădina publică, boierii şi burghezii bogaţi organizau mese câmpeneşti, se plimbau cu barca sau jucau tot soiul de jocuri importate din Anglia sau Franţa. Carol I cu ocazia manevrelor regale din 1905 a vizitat parcul şi mai târziu nepotul său Ferdinand I care a venit de mai multe ori în vizită la Botoşani admirând Grădina Publică.
Mai mult decât atât parcul se leagă de amintirea lui Eminescu, care în ultimii ani ai vieţii sale, se refugia în Grădina Publică printre copaci, admirând păsările şi lacul. Stătea în foişoarele din parc cu sora sa Henrietta şi mai apoi cu Veronica Micle, pentru două săptămâni şi pentru o ultimă poveste de iubire.

Vechea grădină publică a Botoşaniului FOTO trilulilu.ro
Cununii în foişorul lui Eminescu după 150 de ani
După 150 de ani şi reabilitări succesive, astăzi parcul ”Mihai Eminescu”, fost Grădină Publică, mai păstrează farmecul vremurilor de odinioară, aceeaşi pădurice din mijlocul unei urbe desemnate ”oraş verde al României”. Păsările cântătoare încă îşi fac veacul în copacii înalţi, mulţi dintre ei rămaşi din vremea lui Eminescu şi ai lui Carol. Lacul este brăzdat şi astăzi de bărci şi hidrobiciclete, iar vechile foişoare încă se menţin. Şefii de la Primărie s-au gândit ca din primăvara lui 2016 să oficieze căsătorii într-unul din vechile foişoare din Parcul ”Mihai Eminescu”.
Este vorba de un foişor, care din cauza vicisitudinilor aproape se prăbuşea. Era unul din foişoarele prin care se plimba Eminescu şi mai apoi în care cânta fanfara şi se iubeau îndrăgostiţii. Încă de luna trecută a început reabilitarea foişorului, termenul de execuţie fiind de trei luni. Edilii anunţă un proiect mai amplu de reabilitare, inclusiv cu flori, gazon şi alei, urmând ca în acest foişor reabilitat să aibă loc oficierea căsătoriilor.

Parcul ”Mihai Eminescu”, astăzi FOTO lifeessence.wordpress.com
”Vom planta copaci, gazon, flori, toată zona va fi practic reaşezată şi va arăta cu totul altfel pentru ca din primăvară să putem oficia în aer liber poate şi cu sprijinul colegilor de la Filarmonică”, preciza primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc. În total costul amenajărilor, inclusiv cele peisagistice şi urbanistice se va ridica la aproximativ 30.000 de euro. Termenul de finalizare este luna octombrie, iar nunţile în aer liber, vor fi oficiate imediat ce va da căldura în 2016.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
INS: Numărul naşterilor a scăzut în mai cu câteva sute, dar căsătoriile au crescut cu miile