Botoșaniul vrea să devină zonă fără organisme modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri susţine că ne putem relansa economic doar producând BIO. Ovidiu Portariuc a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru a declara judeţul zonă liberă de OMG.

La 34 de ani, Ovidiu Portariuc a reuşit să fie printre pionerii agriculturii Bio din România, înfiinţându-şi printre primele ferme din ţară care produc sută la sută ecologic. De ani buni, toată producţia de cereale pe care o produce pleacă la export,  iar de criză economică nu a auzit pentru că nu face faţă cererii de pe piaţa Occidentală. 

Ultimul export a fost de 700 de tone de cereale BIO pentru Germania. Pe toate cele 1500 de hectare de teren pe care le am la fermă producţia este total ecologică. Nu pot să produc câte cerinţe am de pe piaţa vestică" , spune Ovidiu Portariuc (foto).

image

Din acest motiv Ovidiu Portariouc nu se teme de concurenţă şi chiar vrea să-i  încurajeze pe toţi fermierii din judeţ să practice pe scară largă agricultura ecologică. „Noi nu ne dăm seama ce munte de aur este agricultura ecologică. Acum este momentul să o dezvoltăm pentru că ne poate relansa economic",  susţine omul de afaceri.

image

Avantajele agriculturii Bio sunt evidente atâta vreme cât există o nişă pe piaţa vestică, cererea este în continuă creştere faţă de ofertă, iar preţurile cerealelor Bio sunt cu 40% mai mari decât cele ale produselor clasice.

Campanie anti-OMG susţinută din propriul buzunar

Singura temere a omului de afaceri este ca autorităţile locale să accepte pătrunderea în zonă a soiurilor de plante modificate genetic, numite generic OMG-uri. În cazul în care fermierii ar cultiva astfel de soiuri, în judeţ nu s-ar mai putea face agricultură ecologică întrucât culturile ar fi infectate prin polenizare. Ca să nu se întâmple acest lucru, tânărul este dispus să cheltuiască bani şi să susţină o campanie de  strângere de  semnături de la toţi botoşănenii pentru a determina autorităţile locale  să declare judeţul zonă fără organisme modificate genetic, aşa cum s-a întâmplat recent în Sibiu, Bistriţa sau Cluj.

 „M-a îngrijorat o declaraţie a ministrului Agriculturii care a spus că din 2012 va trebui să cultivăm la scară largă OMG-uri pentru că au o productivitate mai ridicată şi că aceste produse ar ieftini hrana cu 60%. Este total fals şi pot să aduc zeci de argumente că nu-i aşa. America de Sud a avut experianţa asta şi s-a finalizat cu eşec. OMG-urile distrug culturile tradiţionale şi nu mai poţi cultiva altceva mult timp. În India au fost mulţi fermieri care s-au sinucis pentru că nu mai puteau scăpa de aceste culturi. Nu mai spun că pe piaţa Occidentală nici nu sunt acceptate",  a argumentat Ovidiu Portariuc.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite