Zece la sută dintre femeile gravide nu sunt consultate de vreun medic specialist înainte de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât gravidele au asigurări de sănătate gratuite. Lipsa asistenţei medicale poate avea consecinţe dramatice şi poate duce  la decesul copilului sau a mamei, aşa cum s-a întâmplat în recentul caz de la Telciu, când o mamă a murit la câteva minute după ce a născut doi gemeni

Medicii ginecologi atrag atenţia că mai mult de zece procente dintre femeile însărcinate nu ajung să fie consultate vreodată de un specialist până în momentul naşterii, iar în unele cazuri nici măcar de medicul de familie, iar riscurile sunt considerabile atât pentru copil cât şi pentru sănătatea şi chiar viaţa mamei . „Este greu de făcut o estimare, însă din practică vă pot spune că ar putea fi vorba de mai mult de 10 % dintre femeile însărcinate din judeţ. Este vorba mai ales de femei gravide, din medii sociale mai sărace, care au mai născut, nu au avut probleme la prima naştere şi îşi spun că dacă a mers odată, merge şi a doua oară ", explică doctorul Gavrilaş Mureşan, medic primar obstetrică ginecologie la Clinica Sanovil. Pe lângă eventualele problemele ale fătului pe care un consult de specialitate le poate indica din timp şi sănătatea mamei poate fi protejată:„în cazurile de preeclampsie, de exemplu, care apar cam la 8-10% dintre sarcini, urmărirea tensiunii arteriale este esenţială şi tratamentul instituit la timp salvează vieţile acestor mame", explică conferenţiarul universitar Dan Mihu, de la Clinica Stanca din Cluj-Napoca.

Gravidele asigurate medical din oficiu

Femeile însărcinate beneficiază de asigurări medicale gratuite pe perioada sarcinii şi 48 de zile după naştere, deci şi de consult de specialitate, chiar dacă nu au contribuit la fondul asigurărilor sociale. Nu toate cele aflate în această situaţie îşi cunosc însă drepturile: „ Medicul de familie ia pacienta în evidenţă şi cu hârtia de la medicul de familie beneficiara vine la CJAS primeşte o adeverinţă de asigurat şi are inclusiv pe perioada lăuziei asigurate absolut toate serviciile medicale, inclusiv cele ale medicilor specialişti. Este treaba medicului de familie să le explice aceste lucruri pacientelor", spune directorul CJAS Bistriţa-Năsăud,Vilhelm Szekely . În practică, însă, lucrurile sunt mai complicate , iar sumele pe care le primesc medicii de familie  pentru pacientele însărcinate nu sunt deloc stimulative: „pentru fiecare pacientă de acest gen se acordă 7,2 puncte a câte 4,5 lei punctul şi iar pentru servicii se acordă alte puncte,  în valoarea de 0,9 lei", explică directorul CJAS . Specialiştii  spun însă că banii acordaţi de CJAS  nu sunt suficienţi pentru responsabilitatea pe care o au medicii de familie : „Este extrem de puţin. Pentru îngrijirea primară ar trebui să se acorde cel puţin 100 de lei pe lună. Apoi pentru monitorizarea gravidelor cu afecţiunile majore, cele cu risc mare pentru mamă şi copil, ar trebui acordaţi bani substanţiali. Preţul ar fi oricum mai mic decât cel plătit de societate când moare mama şi rămân copiii, sau copiii au afecţiuni care-i marchează toată viaţa", este părerea doctorului Gavrilaş Mureşan.

Ignoranţa a omorât o mămică la Telciu

Ultimul caz, înregistrat în urmă cu două săptămâni în comuna Telciu, când o femeie însărcinată cu gemeni, Zamfira Homei, a murit imediat după naştere la Clinica Dominic Stanca din Cluj,  a redeschis subiectul îngrijirilor acordate femeilor gravide. Părerea unanimă în acest caz a fost că femeia a murit cu zile pentru că boala ei nu a fost depistată la timp : „dacă sarcina ar fi fost supravegheată, dacă ar fi beneficiat de consult de specialitate nu se ajungea la acest deznodământ", este convins conferenţiarul Dan Mihu, cel care a  asistat naşterea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite