Vezi ce explicaţii au psihologii pentu cele trei sinucideri din ultima săptămână la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăra şi-a pus capăt zilelor în pădurea Codrişor
Tânăra şi-a pus capăt zilelor în pădurea Codrişor

Trei persoane şi-au pus capăt vieţii în ultima săptămână la Bistriţa. Psihologii spun că fiecare caz este unic, dar ar putea fi şi o cauză comună.

O femeie de 33 de ani, un băiat de 15 ani şi un tânăr de 29 de ani şi-au pus capăt vieţii în doar o săptămână, în toate cazurile fiind victimele au ales să recurgă la spânzurare. Un al patrulea bărbat a încercat joi seara să se sinucidă, dar a fost găsit la timp şi medicii de pe Ambulanţă l-au salvat.

Psihologul bistriţean Florin Remeş spune că o cauză ar putea fi şi astenia de toamnă, dar nu poate fi generalizată pentru că fiecare caz în parte este deosebit. „Trebuie analizat fiecare caz în parte deoarece persoanele care recurg la astfel de gesturi au tulburări psihice foarte mari şi alegă să se sinucidă din diferite motive. Totuşi, toamna este o perioadă propice sinuciderilor deoarece astenia de toamnă intensifică tulburările psihice şi pot deternima persoanele să recurg la gesturi disperate, care nu pot fi explicate foarte uşor. De cele mai multe ori, cei care se hotărăsc să se sinucidă nu spun nimănui că vor să facă asta şi îşi calculează foarte atenţi fiecare mişcare pentru a reuşi să-şi ducă la bun sfârşit planul", explică psihologul.

Este de remarcat faptul că toţi cei care şi-au pus capăt vieţii în aceste zile au ales spânzurătoare ca mijloc de sinucidere, despre care psihologul spune că este o metodă extrem de violentă. „Persoanele care plănuiesc să-şi pună capăt vieţii minuţios aleg otrăvirea pentru că este mult mai sigură şi mai greu de depistat. Ce care aleg metodele violente cum este spânzurătoare au în mintea lor un gram de îndoială şi încă mai speră să dea greş sau să fie salvaţi", adaugă Remeş.

În legatură cu cel de-al patrulea caz, care a avut loc joi seara în Şesul Jelnii şi când bărbatul de 41 de ani a fost salvat, Florin Remeş spune că din păcate cei care au încercat odată o vor mai face. „Puţini sunt cei care încearcă să se sinucidă, dar care după ce sunt salvaţi se opresc. În majoritatea cazurilor se încearcă şi a doua oară, la fel cum a fost cazul femeii de 33 de ani", spune psihologul.

Biserica Ortodoxă nu acceptă sinuciderea, iar protopopul Alexandru Vidican spune că ei încearcă să explice oamenilor că oricare ar fi cauzele care îi determină să recurgă la astfel de gesturi se poate găsi şi altă soluţie,

Bistriţa Năsăud a fost în 2010 sub media pe ţară la sinucideri, iar reprezentanţii Institulului de Medicină Legală spun că este într.un trens crescător şi să aşteaptă la mai multe în 2011. Anul trecut au fost 10,69 sinucideri la o sută de mii de locuitori, în timp ce media pe ţară era de 14,01.  

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite