Un manager de spital dă cărţile pe faţă: „Spitalul fără infecţie e o poveste şi nu există”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa spune că spitalul fără infecţii este o poveste şi nu există FOTO: Facebook Gabriel Lazany
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa spune că spitalul fără infecţii este o poveste şi nu există FOTO: Facebook Gabriel Lazany

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, una dintre unităţile medicale din ţară date exemplu de bune practici, spune că spitalul fără infecţii este o poveste. Acesta mai spune că managerii de spitale trebuie să-şi recunoască problemele şi să încerce să le rezolve, nu să ascundă mizeria sub preş.

De un an şi jumătate, Gabriel Lazany conduce Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Una dintre dotările spitalului este un material care se dezinfectează singur. Cu acesta au fost capitonate spaţiile mai multor secţii ale spitalului, cu care intră în contact bolnavii şi vizitatorii. 

Materialul a fost produs în Franţa, iar spitalul din Bistriţa este primul din România dotat cu aşa ceva, deşi în unităţile medicale din vest este folosit de ani de zile.

Un alt pas făcut de Gabriel Lazany a fost dotarea spitalului cu dozatoare cu dezinfectant, care urmează să fie amplasate pe holuri, la intrarea în secţii, în băi şi în saloane. În total, spitalul va achiziţiona 600 de astfel de dozatoare, care vor permite dezinfectarea personalului medical, a bolnavilor şi aparţinătorilor. 

„Curăţenia şi dezinfecţia într-un spital sunt lucruri elementare. La fel, dacă nu le ai acestea, apar tot felul de cazuri pe la televizor. Mereu am spus: Una este să fii sărac şi alta murdar. Spitalul nu este un mediu steril. Aia cu spitalul fără infecţie aia e o poveste, care nu există. Spitalul este un mediu infecţios, pentru că orice persoană care are o anumită problemă, o infecţie, vine la spital. În momentul în care intră în spital, spitalul este infectat. Noi trebuie să ştim care ne sunt punctele slabe, vulnerabilităţile şi să le eliminăm, dar dacă noi nu ne recunoaştem propriile noastre probleme, cum putem să le eliminăm sau să le prevenim”, a explicat Gabriel Lazany, într-o conferinţă de presă. 

Şefii spitalului fac pe „criminaliştii” să vadă dacă femeile de serviciu şi-au făcut treaba

În luna ianuarie a acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a chiziţionat un kit special format din două geluri, un recipient cu praf şi o lanternă cu lumină ultravioletă. Cu acest kit, conducerea spitalului verifică dacă femeile de serviciu din unitatea medicală îşi fac treaba corespunzător. 

Practic, conducerea departamentului de igienă a spitalului pune acest gel şi praf pe diferite suprafeţe din unitatea medicală, iar a doua zi verifică dacă acesta mai e acolo, cu ajutorul lanternei cu lumină ultravioletă.

Dacă femeile de serviciu curăţă suprafeţele cum trebuie, gelul este şters, dacă nu, acesta se vede cu ajutorul lanternei cu lumină ultravioletă. Unitatea medicală a cumpărat trei astfel de kituri. 

Gabriela Remeş, directorul de îngrijiri a şi descoperit acest kit, la un simpozion pe teme medicale. Un kit costă 700 de lei, iar conducerea spitalului spune că acesta îşi merită toţi banii, pentru că responsabilizează femeile de serviciu. 

Vă mai recomandăm:

Doctoriţa de 35 de ani care face minuni într-un spital de provincie. A renunţat la o carieră garantată în Germania pentru a se întoarce în România

Cum a ajuns o policlinică de stat din provincie să se modernizeze: programări online, rezultatele analizelor - afişate pe site, aparatură modernă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite