„The Telegraph“ pune Bistriţa pe jar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii, în orfelinatul de pe Toamnei
Copii, în orfelinatul de pe Toamnei

Publicaţia britanică „Daily Telegraph“,  a dat publicităţii,  în urmă cu două zilepe siteul telegraph.co.uk,  un material scandalos în care vorbeşte despre un orfelinat din  Bistriţa drept un loc al infernului. Conducerea Centrului este şocată de afirmaţiile din material.

Un articol publicat în urmă  cu două zile pe Telegraph.co.uk  descrie un  orfelinat din  Bistriţa drept un loc al infernului. Potrivit site-ului,   atmosfera din orfelinatul, care după toate descrierile este Centrul de  Plasament din Bistriţa, n-ar fi departe de imaginile din orfelinatele româneşti de tristă amintire de acum 20 de ani : copii chinuiţi, obligaţi sa doarmă în pătuţuri excesiv de mici pentru vârsta lors au ţinuţi forţat în cameră. „Am întrebat-o pe  Ana Maria, directorul orfelinatului, în care pat doarme copilul de 7 ani , pentru că în cameră erau doar paturi pentru bebeluşi  «În patul din colţ», a subliniat ea cu o ridicare din umeri. «Nu se poate întinde, dar asta este tot ce avem pentru el»", invocă un dialog jurnalista britanică Angela Levin, autoarea articolului din The Telegraph. Jurnalista reproşează şi lipsa lifturilor şi a scaunelor cu rotile într-o instituţie în care sunt şi  copiii cu handicap, iar întrega atmosferă este descrisă drept una fetidă: „nici unul dintre ei nu a fost vreodată afară, iar mirosul de urină şi fecale a fost copleşitor", descrie britanica descrierea centrului de plasament Bistriţa.  Ea se mai întreabă cum mai poate exista încă un asemenea loc la  20 de ani după ce au fosrt prezentate întregii lumi. „Trebuia să fie închise demult", conchide ziarista.

image

Însoţitorul jurnalistei o contrazice

Însoţitorul jurnalistei britanice de la The Telegraph, Ştefăn Dărăbuş directorul unei asociaţii româneşti, citat de asemenea in articol, dezminte afirmaţiile jurnalistei Angela Levin  şi se delimitează de materialul publicat. Acesta este citat în articol în calitate de  însoţitor şi prezentat drept chiar „mai şocat şi mai  furios" decât jurnalista . Dărăbuş a luat poziţie oficială împotriva acestui articol chiar pe site-ul  HHC România, organizaţia de caritate pe care o conduce. „Din păcate, articolul publicat  demonstrează lipsă de măsură și o abordare dezechilibrată a sistemului de protecția copilului în România. Nu pot subscrie la aprecierile extreme despre sistem, cum nu pot fi de acord nici cu etichetările negative la adresa autorităților statului" ,precizează Dărăbuş.

image

Conducerea Direcţiei de Protecţie a Drepturilor Copilului, care administrează Centrul de Plasament din strada Toamnei se declară şocată de afirmaţiile din articolul britanic : „Prin luna octombrie au făcut o vizită foarte scurtă la centrul din strada Toamnei patru reprezentanţi ai unui ONG, care lucra cu Guvernul României. Nu a spus niciunul că ar fi jurnalişti. Ne-au promis că o să ne ajute cu specializarea personalului. Nu ne aşteptam la asemenea invenţii", explică Olimpia Ababi, directorul adjunct al Direcţiei de Protecţie a  Drepturilor Copilului din Bistriţa. Ea spune că niciunul dintre cazurile prezentate nu corespunde realităţii, aşa cum nici nu există vreo directoare sau angajat cu numele de Ana Maria. De exemplu, Florin, cel despre care jurnalista afirmă  că are 17 ani şi este închis forţat singur într-o cameră, are de fapt 21 de ani şi urmează zilnic cursurile şcolii speciale „Lacrima".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite