Secretele celei mai bune pizza din România, dezvăluite de bistriţeanul care a câştigat concursul internaţional de pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stoian face pizza de mai bine de 15 ani FOTO: Arhivă Personală
Lucian Stoian face pizza de mai bine de 15 ani FOTO: Arhivă Personală

PREMIANT Lucian Stoian, un bistriţean de 35 de ani care are o pizzerie în Cluj, a fost marele câştigător al Campionatului Internaţional de Pizza desfăşurat în weekend în Bucureşti. Acesta a vrăjit juriul cu câteva reţete atipice cu ingrediente neobişnuite precum menta sau lime.

Un restaurant din Bucureşti a găzduit în perioada 8-10 mai Campionatul Internaţional de Pizza, care a reunit pizzeri din întreaga ţară, dar şi din Italia, Turcia, Ungaria şi Malta. Juriul a fost compus şi el din cei mai buni pizzeri din lume, printre care Matteo Gianote, Massimo Gianbelluca şi Jovica Djurdjevic Jole.

Juriul a fost extrem de critic, fiind atent la fiecare detaliu, începând de la originalitatea reţetei până la tehnica de preparare şi chiar aspectul blatului. Competiţia a fost compusă din patru probe, fiecare presupunând realizarea unui preparat. Probele au fost „pizza clasică“, „pizza desert“, „pizza creativă“ şi „black box“.

Marele câştigător al competiţiei a fost Lucian Stoian, un pizzer de 35 de ani din Beclean, Bistriţa-Năsăud. Acesta deţine localul Pizza Acrobatica din Cluj-Napoca, iar două dintre preparatele alese pentru această competiţie se regăsesc şi în meniul său.

„Am ales pizza St. Tropez şi pizza Padrino, care se regăsesc în meniul localului meu. Acestea au fost adaptate puţin, am mai adăugat ingrediente pe care nu le conţin în mod normal, de exemplu la St. Tropez am adăugat mentă, iar la Padrino am adăugat lime, ridichi şi busuioc. De ce am ales aceste preparate? Acestea sunt preferatele clienţilor mei, aşa că am zis să vedem ce spun şi chef-ii despre ele“, povesteşte Lucian Stoian.

Acesta a reuşit să obţină medalia de aur cu St. Tropez, cu care a participat la proba „desert“. Preparatul conţine brânză de capră, smântână dulce, miere, miez de nucă, herbes de provence, smochine şi mentă. Medalia de aur a obţinut-o şi la categoria „pizza creativă“, unde a concurat cu o variantă vegetariană, compusă din două feluri de mozzarella, rucola, sos de ardei roşu, sos pesto, cremă de avocado cu ardei roşu şi busuioc şi ulei aromatizat de trufe.

Cel mai vândut fel din localul său

Lucian a obţinut şi două medalii de argint, una la proba „black box“, unde a avut de pregătit o pizza cu ingredientele puse la dispoziţie de chefi: prosciutto crudo, salam dulce, gorgonzola, emmental, mozzarella, mascarpone şi fasole albă, iar alta la pizza clasica, unde a concurat cu Padrino. Printre ingredientele acestui preparat, care, potrivit lui Lucian, este cel mai vândut fel de pizza din localul său, se numără: sos de roşii, mozzarella, pieptul de pui, roşile uscate făcute în casă, pesto, hribe, ridichi şi lime.


St Tropez, care se regăseşte şi în meniul localului lui Lucian Stoian, a fost una dintre tipurile de pizza câştigătoare

image

În urma punctajului acumulat, Lucian Stoian a fost declarat câştigătorul marelui premiu. Întrebat dacă se aştepta să câştige, pizzerul spune că se aştepta să fie între primii trei. „Cred că am câştigat pentru că am fost cel mai constant şi pentru că am avut reţetele cele mai deosebite. La St. Tropez, de exemplu, juraţii au fost sceptici când au auzit ce am folosit, însă după ce au gustat au rămas impresionaţi. A fost mare lucru pentru mine să primesc complimente din partea unui maestru, mă motivează mult acest feedback“, precizează tânărul.


Lucian Stoian a fost marele câştigător al Campionatului Internaţional de Pizza de la Bucureşti

lucian stoian 1

Secretul pizzei perfecte

Bistriţeanul dezvăluie faptul că unele ingrediente, precum mozzarella şi făina, le-a adus tocmai din Italia, pentru a se asigura că gustul este cel potrivit. Pizzerul dezvăluie şi unul dintre secretele preparatului perfect.

„Contează foarte tare şi dozajul ingredientelor care vin puse pe pizza. Plus, felia de pizza trebuie să stea aproape dreaptă când o iei în mână. Blatul trebuie să fie la fund maroniu-auriu, iar nuanţa uniformă. Culoarea marginii trebuie să fie şi ea uniformă“, explică Lucian Stoian.

Pizzerul mai spune că, pe lângă combinaţiile de ingrediente alese, cei care fac pizza trebuie să fie atenţi şi la calitatea produselor. De asemenea, Lucian Stoian spune că noile trenduri din această industrie e realizarea unor preparate „light“: „Aluatul trebuie să fie cât mai lejer, să nu cadă greu la stomac şi să dea senzaţia de prea plin”, completează pizzerul.

Deşi oficial pregăteşte cea mai bună pizza din România, iar preparatele sale i-au impresionat pe chefi din Italia, patria a acestui preparat, Lucian nu a avut ocazia să viziteze şi să gătească niciodată în peninsulă. Lucian a descoperit secretele pizzei în urmă cu mai bine de 15 de ani, pe când era în facultate şi căuta o modalitate pentru a se susţine financiar pe parcursul studiilor. Această lume l-a fascinat, ajungând să se specializeze în Franţa şi Anglia.

Competiţii de jonglat cu pizza

De mai bine de 10 ani, Lucian Stoian face şi jonglerii cu blatul de pizza. Românul a ajuns atât de priceput, încât în anul 2012 a participat la Campionatul Mondial de Acrobaţii cu aluatul de pizza, unde a obţinut locul cinci.

Această îndeletnicire, pe care a dezvoltat-o de unul singur folosind milieurile mamei sale şi filmuleţele de pe Youtube, l-a trimis luna trecută şi la cel mai mare festival dedicat mâncării din lumea arabă, de la Qatar.

Vă mai recomandăm:
 

Aventurile bistriţeanului care a ajuns pe locul 5 în lume la jonglerii cu blatul de pizza exersând cu mileurile mamei

Românul care a uimit Qatarul, la International Food Festival, cu acrobaţiile sale cu blatul de pizza

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri