Investitorul fost puşcăriaş a cerut acord de mediu pentru construirea hidrocentralei de la Colibiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul/Arhivă
FOTO: Adevărul/Arhivă

Societatea comercială Hidroelectrica Transilvania SRL a cerut acord de mediu pentru hidrocentrala care ar urma să se amenajeze în localitatea Colibiţa din comuna Bistriţa-Bârgăului.

După ce a anunţat investiţia anul trecut, omul de afaceri Buzura Costan Vasile, care administrează societatea comercială Hidroelectrica Transilvania SRL, a început demersurile pentru a obţine avizele necesare construirii unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la Colibiţa.

Primul pas a fost solicitarea unui acord de mediu pentru hidrocentralaa care ar urma să fie amplasată în localitatea Colibiţa, zona Poiana Calului – Sub Deal. Prima care a dat undă verde acestui proiect a fost însă Primăria Bistriţa-Bârgăului, care a dat un acord de principiu încă din toamna anului trecut.

Potrivit omului de afaceri Buzura Costan Vasile, investiţia ar ajunge la 200 de milioane de euro, în spatele acesteia aflându-se o companie din Scandinavia. Noua hidrocentrală ar aduce 100 de locuri de muncă permanente şi 500 temporare în zonă.

„Este o investiţie de nivel naţional. Beneficiul este imens pentru sistemul naţional. Această hidrocentrală ar putea susţine întreaga Transilvanie. Nu poluează deloc, nu afectează mediul şi aduce locuri de muncă”, declara în toamna anului trecut pentru Adevărul, Buzura Costan Vasile.

Investitorul, un fost puşcăriaş. Compania, o firmă de apartament cu datorii

În toamna anului trecut, Adevărul a prezentat un material care scotea în evidenţă faptul că investitorul Buzura Costan Vasile a avut probleme cu legea, iar societatea comercială care stă în spatele investiţiei nu este nici ea ocolită de probleme.

Conform unui buletin al Interpolului, investitorul Buzura Costan Vasile a fost extrădat din Germania şi condamnat în anul 2005 la 5 ani de închisoare pentru contrabandă.

Firma pe care o administrează şi care s-ar afla în spatele acestui proiect, Hidroelectrica Transilvania, cu sediul în Satu Mare a luat fiinţă în 2011, are un capital social de doar 200 de lei, niciun angajat şi datorii de 13.000 de lei. În anul 2012, societatea comercială a avut un profit de doar 766 de lei.

În luna septembrie a anului 2013, aceasta a fost executată silit pentru o datorie de 15.700 de lei de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.



Vă mai recomandăm:

Hidroelectrica a vândut microhidrocentralele din bazinele râurilor Bistriţa şi Budac

Garda Naţională de Mediu a închis Microhidrocentrala Anieş




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite