FOTO Se întâmplă în Bistriţa. Monedele aruncate în luciul de apă din parc, furate cu scufundări sau cu beţe cu magnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a evita o eventuală răceală, unii dintre hoţi au făcut baie doar în lenjeria intimă FOTO: Marius Chiuzan
Pentru a evita o eventuală răceală, unii dintre hoţi au făcut baie doar în lenjeria intimă FOTO: Marius Chiuzan

Luciul de apă amenajat în parcul municipal din Bistriţa este cu siguranţă atracţia zonei. Pe lângă cei mici fascinaţi de lacul artificial, cu ochii pe bazin sunt şi romii, asta de când a început să fie „populat” cu monede. Monedele sunt „pescuite” fie în urma unor adevărate scufundări, fie cu ajutorul unor beţe cu magnet în capăt.


În urmă cu nici o lună, parcul municipal din Bistriţa, proaspăt reabilitat pe bani europeni a fost inaugurat. Printre atracţii se numără şi luciul de apă din apropierea foişorului care de ceva vreme găzduieşte căsătoriile civile.

Zilnic, pe lângă bazin mişună sute de copii, care urmăresc frunzele aduse de toamnă cu interes. Aceştia nu sunt singurii „atraşi” de bazinul care de ceva vreme este populat şi cu monede.

Monedele, care se înmulţesc cu fiecare căsătorie oficiată la doi paşi în foişor, fac cu ochiul romilor, care uită de bun simţ şi se bălăcesc pur şi simplu în apa de un metru pentru a culege bănuţii. Alţii au găsit însă metode mai ingenioase de a culege monedele: folosesc un băţ care are la capăt un magnet. Operaţiunile se desfăşoară fie în plină zi, în văzul oamenilor, fie la protecţia nopţii.

Obicei italian, speculat prin mijloace româneşti

Obiceiul aruncatului monedelor în apă este cel mai des întâlnit în Italia, în Roma, Fontana di Trevi adunând zilnic aproximativ 3000 de euro de la turişti. Monedele se aruncă, de obicei cu mâna dreaptă, pe spate, peste umărul stâng. Aşa se asigură turiştii că se vor întoarce în Roma.

De asemenea, tinerii însurăţei, în semn de prosperitate pun monete într-o găleată cu apă pentru belşug şi bogăţie. Bistriţenii care s-au căsătorit în foişorul din Parcul Municipal au optat însă pentru luciul de apă din apropiere pentru a-şi „garanta” belşugul şi bogăţia, astfel că, sute de monede se pot observa pe fundul bazinului.

Deşi hoţii de monede au fost surprinşi de nenumăraţi bistriţeni care chiar au reuşit să imortalizeze „furtul”, Poliţia Locală nu a sancţionat încă nicio persoană în acest sens.

De curând bazinele au fost populare şi cu nuferi, dar şi cu peste 100 de peştişori, care pot fi observaţi mişunând prin apa deja verzuie. Municipalitatea nu este străină de obiceiurile mai puţin civilizate ale locuitorilor centrului istoric, plănuind să instaleze o cameră de supraveghere pentru a-i prinde pe cei care profită de superstiţiile altora.

Camera de supraveghere care va fi montată în zonă are menirea de a stârpi şi obiceiul, aceasta fiind însoţită şi de un panou informativ care îi va înştiinţa pe bistriţeni că nu au voie să arunce monede în luciul de apă.

Se întâmplă şi la case mai mari...

În urmă cu câţiva ani, trei români erau arestaţi în Italia, după ce au fost surprinşi că furau monede, cu ajutorul unor dispozitive speciale cu magneţi, din Fontana di Trevi. Cei trei au fost acuzaţi de furt. Suma, care ajunge zilnic la 3000 de euro, este adunată în fiecare seară şi are ca destinaţie subvenţionarea unui supermarket pentru săracii oraşului.

Vă mai recomandăm:

A stat trei luni în închisoare pentru trafic cu monede dacice: custodele Florin Delinescu a fost pus în libertate

Preşedintele sirian interzice folosirea monedelor străine în tranzacţii. Cei care încalcă legea vor face închisoare

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite