FOTO Povestea românului care a făcut  bicicleta ce luminează ore întregi o casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicleta generatoare de curent în chinurile facerii FOTO: Mihai Hunyadi
Bicicleta generatoare de curent în chinurile facerii FOTO: Mihai Hunyadi

În doar 4 zile, un bistriţean a reuşit să construiască o bicicletă care poate lumina câteva ore bune o casă de locuit. Sistemul a fost deja testat, bicicleta reuşind să susţină 5 proiectoare care au luminat pietonalul „Liviu Rebreanu” cu ocazia Earth Hour.


Ideea unei biciclete generatoare de curent a fost a autorităţilor locale care au dorit să promoveze un astfel de sistem cu ocazia Earth Hour. Singurul din oraş care s-a încumetat să o pună în practică a fost Mihai Hunyadi, managerul unui magazin care comercializează biciclete.

Mihai Hunyadi are 29 de ani şi este de profesie profesor de arte plastice, însă de anul trecut deţine şi un magazin de biciclete. De biciclete şi în special de downhill s-a îndrăgostit în anul 2006.
Tânărul a luat propunerea autorităţilor locale ca pe o provocare, dorind să-şi demonstreze în primul rând lui că poate face aşa ceva. Proiectele de acest gen puse în practică România pot fi numărate pe degete, ideea unei biciclete generatoare de curent fiind materializată pentru prima dată acum 4 ani în Marea Britanie.

În lipsa unor indicaţii clare despre cum se poate adapta o bicicletă astfel încât să poată genera curent, bistriţeanul a început o documentare acerbă pe site-urile de profil din străinătate.
Bicicleta generatoare de curent este montată pe un suport, în interiorul căruia se află o baterie auto, care stochează energia produsă prin pedalare. Potrivit inventatorului, bicicleta produce energie electrică la pedalare intensă, pe ghidonul acesteia existând şi un led care te ajută să-ţi dai seama când produci energie electrică şi când nu. Astfel, când ledul este aprins produci energie electrică prin pedalare, iar când acesta se stinge, înseamnă că nu pedalezi suficient de intens.


Energia electrică este stocată într-o baterie, care mai apoi poate ilumina o casă de exemplu. Mihai precizează că o astfel de bicicletă ar putea asigura iluminarea unei case, dar nu ar putea să o susţină energetic întru totul. Pentru a încărca bateria la care este legată bicicleta sunt necesare 10 ore de pedalat.

În funcţie de capacitatea bateriei la care legi o astfel de bicicletă se poate lumina o casă 2-3 ore, cum este cazul celei de faţă sau chiar 4-5 ore, în condiţiile în care capacitatea bateriei este mai mare.

Timpul de implementare a fost şi el limitat, Mihai având la dispoziţie pentru proiect doar 4 zile, zile în care nu a ajuns acasă mai devreme de miezul nopţii. Bicicleta a fost adaptată în mare parte de Mihai, primind ocazional şi câte o mână de ajutor  din partea prietenilor care erau în trecere pe la magazinul său.

„Vineri noaptea i-am făcut cablajele, instalaţia electrică, iar sâmbătă dimineaţa am fost cu ea în centru oraşului şi am montat-o pentru Earth Hour”, precizează tânărul îndrăgostit de biciclete.


Costurile acestui proiect au fost modice, cheltuielile ajungând la 2000 de lei, cu tot cu bicicletă. Mihai a folosit o bicicletă normală de plimbare în valoare de 700-800 de lei. Restul pieselor au fost toate adaptate, fiind luate ba de la maşini, ba de la alte maşinării.

Bicicleta a reuşit să susţină, cu ocazia Orei Pământului 5, proiectoare de 10 watti pe led, preţ de două ore. Inventatorul susţine însă că o astfel de bicicletă poate lumina o locuinţă câteva de ore bune, fiind varianta potrivită pentru cei care vor să facă economie la curent şi sport în acelaşi timp.

Invenţia bistriţeanului urmează a fi amplasată în centrul de informare turistică din municipiu, unde va fi legată la o hartă, pe care o va lumina, la pedalare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Mihai trebuie să ajusteze din nou bicicleta astfel încât energia produsă să ajungă direct în harta în cauză şi nu să fie stocată într-o baterie.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite