FOTO Povestea bistriţencei care a lăsat marile podiumuri ale lumii pentru artă
0Alina Frandes este o bistriţeancă de 26 de ani, care a lăsat New York-ul şi o viaţă de manechin pe care o visează toate tinerele pentru a se reîntoarce în România. Şi-a continuat studiile pe care le-a abandonat pentru modelling şi s-a apucat de accesorii şi bijuterii hand-made.
La prima vedere, deşi frumuseţea ei este de necontestat, ai impresia că Alina Frandes este doar o altă artistă boemă care încearcă să-şi facă un nume în lumea bijuteriilor şi accesoriilor hand-made. Alina are 26 de ani şi timp de patru ani a cutreierat nenumărate ţări printre care Italia, Spania, Franta, SUA, Germania şi chiar Jamaica, îmbrăcând haine create de designeri renumiţi.
La 19 ani, imediat după liceu a ajuns printr-o agenţie clujeană la Milano, unde a remarcat-o un agent din New York, care i-a propus pe loc să lase Italia pentru SUA. Nu a stat pe gânduri fiind fascinată de ideea unei cariere fructuoase în lumea modeling-ului.
Patru ani a lucrat cu branduri celebre, precum Tommy Hilfinger, D&G, Calvin Klein, Louis Vuitton, sărbătorile de iarnă din anul 2010 petrecute în România, alături de familie şi prieteni determinând-o însă să lase New York-ul unde se stabilise pentru România.
„M-am săturat de lumea aceea. Nu înţelege nimeni de ce am făcut lucrul acesta. Pur şi simplu am venit într-o iarnă de sărbători în 2010 şi aşa de fain a fost, atât de bine m-am simţit aici încât m-am decis să mă întorc,” povesteşte Alina.
Nu regretă deloc experienţa din SUA, deşi recunoaşte că stilul de viaţă al americanilor nu se potrivea deloc cu firea ei. Modalitatea în care se comporta lumea din zona modei a cântărit destul de mult în alegerea sa de a se întoarce în ţară.
„Oamenii uită să fie oameni câteodată în lumea aia, te tratează aşa de multe ori, model fiind, ca şi cum n-ai fi uman, ca şi cum ai fi aşa o chestie din plastic pe care poţi s-o învârţi în toate părţile. M-a deranjat foarte mult genul acesta de atitudine,” precizează bistriţeanca.
Întrebată dacă există ceva care să o facă să regrete că a părăsit acea lume, Alina spune că doar când îi e gol portofelul se mai întreabă de ce a lăsat moda şi New York-ul pentru instabilitatea financiară din România.
Deşi ne face cunoscut faptul că în lumea modei din New York compromisurile de natură sexuală care sunt întâlnite adesea în România sunt inexistente, Alina vorbeşte şi despre lucrurile mai puţin plăcute ale meseriei: tocurile exagerate cu care sunt terorizate modelele ore întregi şi care le transformă de multe ori picioarele în „carne vie” sau aspectul fizic care era o preocupare permanentă.
De altfel, aspectul fizic putea să îţi aducă sau din contră să te facă să pierzi job-uri, de aici şi preocuparea excesivă a modelelor în această direcţie. În ceea ce priveşte „secretul” reuşitei, Alina crede că totul ţine de şansă şi mai ales să te nimereşti în locul potrivit la momentul potrivit.
În ciuda faptului că confortul financiar oferit de cariera de model nu este de neglijat, Alina recunoaşte că nu este o fire strângătoare, reuşind să achiziţioneze cu banii adunaţi în Statele Unite doar o maşină.
Nici pe obiectele scumpe „must have” în garderoba unui model nu mai pune preţ, cel mai scump
obiect deţinut fiind o pereche de pantofi Alejandro Ingelmo, care nu costă mai mult de 300 de dolari.
Ajunsă în România s-a înscris la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş Bolyai pe care o termină anul acesta, pentru că tocmai cariera de model i-a „răpit” posibilitatea de a-şi continua studiile, dar şi pentru că simţea că i se „atrofiază creierul”.
Cu hand-made-ul a cochetat încă de când era în New York, susţinând că are nevoie de aşa ceva pentru că îi dă o stare de bine. Nu a testat piaţa în SUA, rezumându-se la cadouri pufoase tricotate şi croşetate dăruite prietenilor. Îi pare rău că nu a testat piaţa americană, însă de mai bine de un an o face în România şi este încrezătoare în puterea acestei activităţi de a-ţi oferi un confort financiar.
„De hand-made nu am să mă pot lăsa niciodată. Am nevoie eu să fac bijuterii şi accesorii, intru într-o stare foarte faină când lucrez la ele. Nu ştiu dacă am să reuşesc să trăiesc exclusiv din asta, dar mi-aş dori să pot,” completează Alina.
Vă mai recomandăm:
FOTO O bistriţeancă transformă revistele şi ambalajele de la bomboane în gentuţe