FOTO Cum se transformă un ceas vechi, un cronometru sau o piesă de calculator în bijuterie: steampunk-ul, noul trend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tot mai mare de artiste care confecţionează bijuterii a dus la o diversificare a ofertei în ultimii ani. Un trend destul de nou apărut în România este „steampunk-ul”, arta de a transforma ceasuri sau chiar piese de calculator în bijuterii.


Pe bistriţeanca Larisa Bancea am întâlnit-o la unul dintre numeroasele târguri cu obiecte lucrate manual din municipiu. Aventura în lumea „hand-made” a început-o acum câţiva ani fiind atrasă de quilling şi origami, tehnici de prelucrare a hârtiei.

De curând ceasurile vechi rămase de la tatăl său şi un cronometru stricat au inspirat-o, alegând să renunţe la hârtie şi să dea o nouă dimensiune artei. Cu puţină documentare şi multă migală, în doar câteva săptămâni a reuşit să creeze o colecţie frumuşică de inele, pandantive şi brăţări din componente de ceasuri vechi.

Larisa ne spune că durata de confecţionare a unei bijuterii poate să varieze între 15 minute şi chiar şi o oră, in funcţie de complexitatea modelului şi a numărului de piese utilizate.
 
Printre ustensilele utilizate se numără şi o pensetă, cu ajutorul căreia reuşeşte să potrivească pe bazele inelelor piesele minuscule. Nici dezmembrarea ceasurilor nu este tocmai floare la ureche, această operaţiune necesitând ore bune de muncă migăloasă.

Materia primă provine de la puţinii ceasornicari din oraş, care au privit ideile Larisei cu uimire, dar şi cu admiraţie. Ceasurile vechi nu mai sunt aruncate, ci se transformă în obiecte noi şi cu totul deosebite. Preţurile unei astfel de bijuterii trece de 20-25 de lei, în funcţie de model şi complexitate.

Întrebată de ce a schimbat stilul, Larisa precizează:

„Consider că orice artist trebuie să se reinventeze din când în când. Eu cu hârtia pot să spun că eram cuminte. Acum văd cât îmi place acest gen mai ciudat. Ce mai, îmi place să „şurubăresc”.”


De asemenea, artista pregăteşte câteva surprize şi pentru târgul medieval de la sfârşitul acestei luni. Printre ele se numără instrumente muzicale medievale confecţionate din spaghete şi macaroane sau tobe mici din piele.

image
image

Foto

image


Bijuteriile confecţionate din ceasuri vechi şi alte componente ale unor aparate electronice fac parte din curentul „steampunk”, care a început să apară în România în urmă cu câţiva ani, ajungând în scurt timp destul de apreciat.

Termenul s-a referit în primă fază la literatură, mai exact la cea ştiinţifico-fantastică. A vizat în special scrierile concentrate pe secolul al XIX-lea, pe perioada Victoriană sau a „aburilor”.

Dacă unii artişti preferă doar să combine componentele ceasurilor sau a altor aparaturi, alţii se joacă cu tehnica, pe care o combină cu alte procedee de prelucrare a bijuteriilor. Un astfel de exemplu este combinaţia cu răşina epoxidică, acea glazură folosită de unii artişti pentru a crea un efect tridimensional.

Vă mai recomandăm:

FOTO O bistriţeancă transformă revistele şi ambalajele de la bomboane în gentuţe

FOTO Când handicapul sever se tratează cu artă şi agricultură ecologică


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite