Fostele puncte termice, pregătite pentru resuscitare
0
De curând Primăria Bistriţa a preluat 25 de puncte termice după ce s-a judecat ani de zile cu lichidatorul companiei care asigura furnizarea căldurii în municipiu. Consilierii locali urmează să decidă ce se va întâmpla cu acestea, ţintind către funcţii de recreere, sportive sau sociale. Până una alta, mai multe ONG-uri au venit cu câteva propuneri în acest sens.
Clădiri vechi, idei noi
Cel târziu luna viitoare, consilierii locali vor avea pe masă un proiect de hotărâre care va presupune schimbarea destinaţiei fostelor puncte termice, care până acum câţiva ani buni asigurau căldura bistriţenilor.
Întrucât primăria se judecă cu lichidatorul companiei care a dat faliment de ani de zile, fără a avea dreptul de a interveni în vreun fel în amenajarea lor, starea punctelor termice s-a degradat considerabil, unele ajungând să fie utilizate drept locuinţă de oamenii străzii.
După ce fiecare punct termic va avea o destinaţie, mizându-se pe ideea de recreere şi respectiv funcţiune socială sau sportivă, ONG-urile sunt invitate să vină cu idei care le-ar putea garanta administrarea lor.
Deşi încă nu au primit o destinaţie, ONG-urile s-au grăbit deja să depună proiecte în acest sens.
Printre ideile care au ajuns la Primărie se numără un skate park, o şcoală de street dance sau chiar un cinematograf. De asemenea, pe listă de aşteptare este şi Asociaţia Sportul pentru Toţi, care încă nu are o locaţie în care să-şi desfăşoare activităţile. În alegerea ideilor care se vor materializa cu ajutorul acestor puncte termice, municipalitatea va ţine cont în principal de nevoile bistriţenilor.
Bătaia pentru cele peste 30 de puncte termice durează de ani de zile
De ani de zile se judecă lichidatorul Proditermului, fostul furnizator de energie termică, cu Primăria Bistriţa pentru aceste puncte termice care au o suprafaţă cuprinsă între 200 şi 400 de metri pătraţi. De curând s-a reuşit recuperarea a 25 din cele 32 de puncte termice existente, printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Compania care asigura căldura bistriţenilor a dat faliment în anul 2006 după ce a adunat datorii în valoare de 6,7 milioane de lei. Pentru a plăti aceste datorii restante, lichidatorul IPURL a decis să revendice punctele termice şi să-i dea în judecată pe bistriţenii care nu şi-au plătit dările către Proditerm.
Peste 200 de astfel de cauze a adunat Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în încercarea de a se mai recupera câte ceva.Pe lista furnizorilor neplătiţi este EON Gaz, care are de recuperat 5,9 milioane de lei, Electrica cu o datorie de 53.000 de lei sau Aquabis cu 590.000 de lei de recuperat.