Editorul foto de la Reuters, care s-a transformat, alături de iubită, într-un Moş Crăciun permanent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saul şi Loredana, lângă o parte din cadourile de Crăciun FOTO: Art4Education
Saul şi Loredana, lângă o parte din cadourile de Crăciun FOTO: Art4Education

Sunt tineri, plini de viaţă şi şi-au propus să ajute şi nu doar de Crăciun, ci pe tot parcursul anului. Este vorba despre Saul Pop şi Loredana Bertişan, un cuplu de jurnalişti, pe care, culmea, i-au adus împreună tocmai faptele bune.

Saul Pop are 27 de ani s-a născut şi a copilărit în Năsăud şi este masterand în anul II la Management Media. De mai bine de 6 ani face fotografie de presă şi eveniment. Acesta a fost fotoreporter la mai multe publicaţii şi festivaluri, colaborând inclusiv cu cei de la Untold.

Încă din primul an de facultate, Saul şi-a dorit să ajungă la Reuters, agenţia de ştiri având în palmares două premii Pulitzer, pentru fotografia de presă, câştigate în 2016 şi 2018, pentru imaginile cu emigranţi sirieni şi refugiaţi. 

Anul acesta, visul năsăudeanului s-a îndeplinit şi a ajuns la Reuters, unde a muncit ca editor foto preţ de 6 luni, până în septembrie, în cadrul Global Pictures Desk din Polonia. 

Deşi după cum chiar el spune nu este un job la care să renunţi, după jumătate de an petrecut în Polonia, Saul s-a întors în Cluj-Napoca pentru a-şi dezvolta proiectul de suflet - Art 4 Education, pus pe picioare alături de iubita sa Loredana Bertişan, o suceveancă de 22 de ani şi ea masterandă la Jurnalism. 

Cum au devenit cei doi studenţi un „Moş Crăciun” permanent 

 Art 4 Education a luat naştere în 2014, când Saul era în anul I de facultate. Pentru câteva materiale jurnalistice, acesta a cerut ajutorul unor prieteni asistenţi sociali, pentru identificarea unei familii sau a unui caz social care merită promovat

Aşa a ajuns într-o comună de lângă Cluj-Napoca, unde a dat peste o familie cu două fete, care învăţau bine, însă aveau o situaţie materială foarte proastă. Situaţia celor două surori l-a impresionat pe năsăudean, care şi-a dorit să facă mai mult pentru familia greu încercată.

Astfel, a adunat un grup de colegi, a printat 10 fotografii realizate de el şi a organizat două zile de expoziţie într-un local din Cluj-Napoca. Din vânzarea fotografiilor a reuşit să adune o mică sumă de bani şi cadouri, cu care s-a întors la familie.

La expoziţia respectivă a cunoscut-o şi pe Loredana, care i s-a alăturat în acest proiect fără să stea pe gânduri şi i-a devenit şi parteneră de viaţă. Un an mai târziu, în 2015, cei doi pregăteau ghiozdanele pentru 160 de copii săraci din Sălaj, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

„Era vară şi ne gândeam dacă oare copiii au rechizite pentru începerea şcolii. Am zis cum ar fi să le facem noi ghiozdanele. Apoi însă, eu care sunt extrem de optimistă şi văd mereu partea plină a paharului am zis că am putea face mai mult şi am început să caut grupul ţintă pentru campania „Fă ghiozdanul unui copil”. Am făcut o pagină de Facebook şi acolo am reuşit să adunăm 160 de ghiozdane pentru copiii cu nevoi din satele din Sălaj, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud”, povesteşte Loredana. 

ghiozdan bistrita

Foto: Art4Education

„Bunul simţ al copiilor din sate te dărâmă emoţional de fiecare dată”

Nu exista sat în care cei doi să meargă fără ca vreunul dintre copilaşi să nu le ajungă la suflet. În 2015, Cristina le-a mărturisit că şi-ar dori să devină fotograf, iar în octombrie, aceasta a primit un aparat foto şi un calculator. Andrei visa, în schimb, să devină fotbalist. În acelaşi an, băiatul a avut ocazia să petreacă o zi pe stadionul din Cluj-Napoca, la un meci al echipei U Cluj. 

Cei doi nu s-au oprit aici, iar în 2016 s-au transformat în Moş Crăciun, reuşind să îndeplinească dorinţele a 160 de copii. În 2017, cei doi au adunat 200 de scrisori pentru Moş Crăciun, iar anul acesta numărul acestora a ajuns la 300. 

Ce i-a impresionat pe jurnalişti a fost tocmai faptul că acei copii simpli de la ţară nu cereau gadgeturi sau jucării sofisticate de la Moş Crăciun, ci îmbrăcăminte, câteva dulciuri şi chiar rechizite pentru şcoală. 

„Bunul simţ al copiilor din sate te dărâmă emoţional de fiecare dată”, mărturiseşte Loredana.

În 2017, Saul şi Loredana au ajutat un preot din Homorodu de Sus (judeţul Satu Mare) să amenajeze un afterschool pentru copiii din sat. Până atunci, cei 10-12 copii se adunau la casa parohială pentru a-şi face temele şi a desfăşura activităţi extraşcolare, alături de preot şi soţia sa. 

 „Centrul este util pentru că cei mici au a acasă condiţii proaste în care nu pot învăţa aşa cum ar trebui, aşadar ei vin în centrul de vise şi ca să se deconecteze, să intre cumva într-o lume în care totul e frumos şi colorat. Tot ce am făcut acolo a fost cu ajutorul oamenilor şi l-am inaugurat cam după 6 luni de muncă. Materiale de construcţii, mobilier, birotică, decoruri, totul a fost donat de oamenii din comunitatea Art4Education”, precizează Saul. 

În momentul de faţă, pagina de Facebook dedicată proiectului Art 4 Education a adunat o comunitate formată din 3.000 de persoane, care se implică periodic în cazuri şi proiecte. 

În sprijin le-a venit şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde studiază amândoi. Profesorii au susţinut studenţii cu spaţiu de depozitare pentru cadouri. 

jurnalisti mos craciun bistrita 3

Un băieţel ce se visează fotbalist a avut ocazia să petreacă o zi alături de echipa U Cluj FOTO: Art4Education

Vă mai recomandăm:

Bucurie într-o cutie. Lecţia de responsabilitate pe care o dă asociaţia condusă de Tibi Uşeriu, cu ajutorul darurilor

VIDEO Cum arată Via Transilvanica. Cel mai ambiţios proiect pentru drumeţii din istoria României are deja 140 de kilometri

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite