Cum s-a transformat o notă de 8,15 în 9,40, în urma recorectării de la Bac. Eleva „păţită“ îi acuză de nepăsare pe profesorii care au corectat iniţial
0Iulia Bidică, o proaspătă absolventă de Filologie de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, a avut un şoc când a văzut că ia la BAC, la Limba şi Literatura Română, materia sa de bază, doar 8. Mai mare i-a fost şocul când a văzut că aceeaşi lucrare, recorectată într-un alt judeţ, este notată cu un punct şi 25 de sutimi mai mult. Aceasta spune că cadrele didactice au corectat lucrările doar să fie corectate.
Deşi s-a folosit un barem oficial şi destul de clar la corectarea lucrărilor de BAC, unii absolvenţi au avut suprize, lucrarea lor fiind notată complet diferit de profesori din judeţe diferite. Iulia Bidică, preşedintele Consiliului Judeţean al Tinerilor, a avut un şoc când şi-a văzut nota de la Limba şi Literatura Română, mai ales că terminase liceul la Filologie.
Eleva de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud a luat în BAC la Limba şi Literatura Română nota 8,15. Imediat, absolventa a făcut contestaţie. Dacă iniţial lucrarea i-a fost corectată de un profesor din Maramureş, recorectarea s-a făcut de un cadru didactic din Cluj-Napoca.
Diferenţa dintre note este însă mare. Dacă profesorul din Maramureş i-a oferit nota 8,15, cel din Cluj-Napoca i-a notat lucrarea cu 9,40, adică cu un punct şi 25 de sutimi mai mult.
Năsăudeanca s-a revoltat pe pagina sa de Facebook cu privire la diferenţa mare dintre note, susţinând că profesorii din Maramureş au fost „nepăsători”. De asemenea, aceasta susţine că nu i-a fost aprobată contestaţia la istorie. Întreg postul tinerei îl puteţi citi mai jos:
„Mulţumiri doamnelor şi domnilor profesori din judeţul Maramureş pentru felul în care ne-au corectat lucrările de la un Examen Naţional! În 12 iulie, atât pe mine, cât şi pe colegii mei, ne-aţi umilit cu note de 7 si 8, v-aţi bătut joc de munca noastră, aţi demonstrat cu cât devotament vă faceţi meseria şi câtă importanţă acordaţi acestui Examen Naţional. Nu am fost doar eu în situaţia asta, mai sunt colegii mei la fel.
Unii au muncit, au muncit mult. Alţii au muncit mai puţin. Unii intră la facultate pe baza acelei note, alţii o să-şi arunce diploma de pe acum, pentru că ştiu şi ei că nu o să le folosească niciodată. Dar asta nu vă dă dreptul ca dumneavoastră, stimaţi profesori, să vă bateţi joc de munca noastră. Nu sunt un elev de nota 10. Niciodată nu am fost. Poate niciodată nu o să fiu. Am preferat să iau un 7 sau un 8 pe munca mea, pentru ca atât meritam, nu pe ochi frumoşi. Dar sunt un elev care ştie când e nedreptăţit. Nu o să înţeleg niciodată de ce în judeţul Maramureş, lucrarea mea abia dacă a fost notată cu nota 8, iar în judeţul Cluj, judeţul de care poate toţi profesorii s-au temut, pentru că e cel mai bun judeţ din ţară când e vorba de performanţă, lucrarea mea a fost notată în plus cu un punct şi 40 de sutimi! Din cauza dumneavoastră, stimaţi profesori, media mea generală a scăzut cu 20 de sutimi, pentru că nu mi-a fost aprobată contestaţia la istorie, având doar 40 de sutimi diferenţa. Dar acele 40 de sutimi au fost ale mele. Sutimi pentru care am muncit! Sutimi pe care le-aş fi putut avea de la început dacă dumneavoastră v-aţi fi făcut treaba cum trebuia! Nu mă plâng pentru nota generală pe care am avut-o. Poate atât am meritat, poate pentru atât am ştiut. Poate pentru unii e o medie mare. Aici e vorba de nepăsarea unor cadre didactice, care ne-au corectat lucrările doar să fie corectate. O nedreptate şi pentru mine şi pentru colegii mei. Suntem foarte mulţi în această situaţie. Cu 40 sau 45 de sutimi diferenţă.
Poate e sistemul de vină, mereu e sistemul de vină.
Sper ca niciun coleg mai mic care urmează să dea Bacalaureatul să nu se simtă la afişarea rezultatelor cum m-am simţit eu şi colegii mei, să nu simtă acea nedreptate. Până la urmă, poate chiar e "Examenul maturităţii". Poate acum a fost prima dată în viaţă când suntem nedreptăţiţi. Eu sper să fie şi ultima.
Mulţumim judeţului Cluj pentru corectarea corectă şi obiectivă a lucrărilor!
Felicitări tuturor pentru promovarea examenului de Bacalaureat şi vacanţă plăcută tuturor! ”
Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, spune că nu este vorba despre rea-voinţă, ci doar o viziune diferită a profesorilor care au corectat această lucrare:
„Probabil profesorii de la Cluj au considerat că merita mai mult. Baremele de corectare sunt destul de clare, dar la Limba şi Literatura Română rămâne o componentă de subiectivism. Nu ai cum să faci altfel, nu e ca la Matematică. E o chestiune de interpretare, nu de rea voinţă, în niciun caz. Există o doză de subiectivism, iar la Română mereu va fi. Excludeţi varianta de rea voinţă”, a precizat Valentin Cuibus.
Vă mai recomandăm:
Rezultate finale Bacalaureat 2016 Bistriţa-Năsăud. Încă doi elevi de 10 în urma contestaţiilor
Peste 50 de licee au, de ani de zile, promovare zero la examenul de Bacalaureat