Cum pot să devină otrăvitoare ciupercile teroretic comestibile. Semnele care trebuie să ne trimită urgent la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile otrăvitoare sunt foarte uşor de confundat, spun specialiştii FOTO: Arhivă
Ciupercile otrăvitoare sunt foarte uşor de confundat, spun specialiştii FOTO: Arhivă

Ciupercile otrăvitoare au trimis la spital zeci de persoane în România în ultima perioadă. De cele mai multe ori, au fost confundate de culegători cu cele comestibile. Specialiştii spun că trebuie să fim foarte atenţi atunci când mergem la cules de ciuperci, mai ales că unele teoretic comestibile se pot încrucişa cu sporii celor otrăvitoare.

Doi bistriţeni au fost la un pas să îşi piardă viaţa la începutul lunii iulie, din cauza consumului de ciuperci otrăvitoare. Alte 11 persoane, printre care şi o minoră, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, după ce s-au intoxicat cu ciuperci otrăvitoare.

Specialiştii spun că aceste intoxicaţii se datorează necunoaşterii ciupercilor, dar şi fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile cu cele otrăvitoare.

„Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele, deşi uneori şi acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave. Pe de altă parte, pot fi atacate de melci, viermi sau alte insecte, fără ca acest lucru să arate că sunt toxice. Există specii de ciuperci comestibile care îşi schimbă într-o oarecare măsură aspectul, devenind asemănătoare cu unele specii comestibile. Nu există niciun test care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice de ciuperci”, explică directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu. 

Primele semne ale intoxicaţiei cu ciuperci pot să apară la câteva minute de la consum, dar şi mai târziu, la mai bine de 6 ore. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci şi cantitatea consumată, dar şi de vârsta consumatorilor. Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt mai sensibili. Uneori o singură ciupercă otrăvitoare este suficientă pentru a contamina mâncarea.

Semnele intoxicaţiei sunt:

-Greaţa, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă.

-Transpiraţie.

-Slăbiciune generală, ameţeli, creşterea frecvenţei respiraţiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale.

-creşterea temperaturii corpului.

-Tulburări de vedere.

-Furnicături ale extremităţilor

În cazul intoxicaţiilor grave pot să apară şi pierderi de conştienţă, halucinaţii, delir, convulsii, colaps sau comă. 

Specialiştii ne recomandă să sunăm imediat la 112, iar până la sosirea echipajelor medicale să îi oferim persoanei intoxicate cât mai multă apă 2-3 litri. Persoana respectivă trebuie să stea întinsă pe pat şi să nu facă mişcări fizice.

Direcţia de Sănătate Publică le recomandă iubitorilor de ciuperci să consume doar ciuperci achiziţionate din locuri autorizate, să nu le consume crude, să evite locurile unde s-au folosit pesticide şi ierbicide, dar şi ciupercile comercializate pe marginea drumului. 

Vă mai recomandăm:

Cum au reuşit apele minerale din Transilvania să atragă atenţia curţii imperiale de la Viena. Apa, recomandată în tratarea hemoroizilor

Cum influenţează problemele psihice sănătatea fizică. Adevărul despre „bolile fantomă“

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite