Cum a ajuns Radu Moldovan de la alimentaţie publică în fruntea judeţului Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Nimic nu mişcă în Bistriţa-Năsăud fără ştirea preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, care pare să aplice strategia de la PSD şi în administraţie. Acesta are la degetul mic de la primarii PSD sau chiar PDL până la miniştri, care par să fie puşi în situaţia de a plăti datoriile din campania din 2012.

Radu Moldovan s-a născut în Chintelnic, un sătuc din Bistriţa-Năsăud şi a început modest, ca şef de sală la două restaurante din Bistriţa. A preluat filiala bistriţeană a PSD în 2003 şi s-a ales cu două mandate de deputat şi cu unul de preşedinte al Consiliului Judeţean în 2012.

Este bine-cunoscut faptul că nimeni nu mişcă în partid sau în instituţiile publice bistriţene fără ştirea lui Radu Moldovan. Printre oamenii săi se numără primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, care l-a sprijinit în campaniile electorale şi pe care acum îl recompensează cu alocări generoase. La ultima repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din luna ianuarie a acestui an, comuna Lechinţa a primit suma cea mai mare, de 500.000 de lei.

Surse din interiorul PSD susţin că cu alocări generoase îi recompensează preşedintele de Consiliu Judeţean şi pe primarii din opoziţie care în 2012  în campania de la alegerile parlamentare în loc să sprijine candidaţii din partidul de apartenenţă, puneau o vorbă bună pentru cei din USL pe atunci. 

Astfel, dacă majoritatea primăriilor cu edili democrat-liberali au primit câteva zeci de mii de lei la alocările din ianuarie, comune precum Bistriţa-Bârgăului s-au ales cu câteva sute de mii de lei.

Primarul comunei Bistriţa-Bârgăului Vasile Laba (PDL) pare să continue colaborarea cu PSD şi când vine vorba despre alegerile europarlamentare, apărând pe bannere alături de candidatul PSD Ioan Mircea Paşcu.

Alături de Radu Moldovan este şi Daniel Suciu, care după ce a ocupat diferite funcţii în filiala judeţeană a PSD şi a muncit pe brânci în toate campaniile electorale pentru cadidaţii social-democraţi s-a ales cu un mandat de deputat.

Şi cum parlamentarii schimbă şi fac legi, deputatul Daniel Suciu a propus în octombrie 2013 schimbarea ordonanţei numarul 43/1997 privind regimul drumurilor. Acesta dorea ca ordonanţa în cauză să ofere posibilitatea amenajării centurilor ocolitoare şi în intravilanul localităţilor, permiţându-i astfel primarului Bistriţei Ovidiu Creţu (PSD) să amenajeze o centură ocolitoare la doi paşi de centrul istoric al municipiului. Traseul ales pentru centura ocolitoare a municipiului Bistriţa era încurcat tocmai de această ordonanţă de urgenţă care nu permitea amenajarea sa în intravilan.

Lista cu cei care sunt nevoiţi acum să facă favoruri pentru partid sau interesele preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan nu se opreşte aici. Pe listă s-ar afla şi ministrul de la Ape, Păduri şi Piscicultură bistriţeanca Doina Pană. După ce a fost puternic susţinută de Radu Moldovan şi echipa de social-democraţi în campania electorală, ajungând deputat de Bistriţa, Doina Pană s-ar putea să-l recompenseze pe Radu Moldovan cu un...parc naţional.

Radu Moldovan i-a cerut ministrului Doina Pană să treacă în administrarea Consiliului Judeţean Parcul Naţional Munţii Rodnei, după ce a acuzat consiliul de administrare că nu îşi face treaba cum trebuie şi a susţinut că instituţia pe care o conduce s-ar descurca mai bine. Deşi nu a semnat încă, se pare că decizia luată de Doina Pană va fi una favorabilă pentru Radu Moldovan.



Vă mai recomandăm:
 

Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă, baronii care-şi dispută influenţa în judeţul Neamţ

Reţelele de influenţă ale oamenilor politici la Sibiu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite