Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă, baronii care-şi dispută influenţa în judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culiţă Tărâţă şi Gheorghe Ştefan în vremurile în care erau aliaţi, în campania locală din 2012 FOTO Adevărul
Culiţă Tărâţă şi Gheorghe Ştefan în vremurile în care erau aliaţi, în campania locală din 2012 FOTO Adevărul

Primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ au intrat într-un conflict deschis la scurt timp după ce în alegerile locale din 2012 au câştigat mandatele sub aceeaşi alianţă electorală.

Gheorghe Ştefan a câştigat al treilea mandat de primar în iunie 2012 sub sigla PDL, beneficiind de încrederea populaţiei din Piatra Neamţ după opt ani de guvernare locală în care s-au relizat proiecte concrete precum telegondola, modernizarea ştrandului, pârtia de schi, parcarea de peste Cuejdi sau reamenjarea Curţii Domneşti.

Afirmarea în plan administrativ a lui Pinalti a fost favorizată şi de susţinerea politică de care edilul a avut parte în perioada guvernării portocalii, Gheorghe Ştefan fiind în toată această perioadă un lider cu influenţă la nivelul conducerii naţionale a PDL (vicepreşedinte), şi un personaj apropiat preşedintelui Traian Băsescu. 

În aceste condiţii, Gheorghe Ştefan nu a avut concurenţă nici la nivel judeţean, controlând politic numirile şefilor la instituţiile deconcentrate, şi, cu atât mai mult la nivelul societăţilor subordonate Consiliului Local, for unde PDL a deţinut în tot acest timp majoritatea absolută.

Aliaţi pentru o vară

Situaţia s-a complicat după ultimele alegeri, unde Pinalti s-a aliat cu Tărâţă (UNPR) pentru a candida la primăria Piatra Neamţ, respectiv la şefia Consiliului Judeţean Neamţ, în alianţa politică electorală A.P.E.L formată din PDL + UNPR + PNŢCD, căreia i s-a alăturat şi PPDD.

După ce au mers umăr la umăr în campanie, cei doi au reuşit să-şi atingă ţintele vizate, dar prietenia politică a început să scârţâie la scurt timp după scrutinul local. Din toamna lui 2012, Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă s-au repoziţionat fiecare pe zona de influenţă, Pinalti păstrându-şi controlul în plan strict local, în vreme ce preşedintele CJ Neamţ are dificultăţi să se impună în legislativul judeţean unde majoritatea este asigurată de consilierii PSD, PDL şi PPDD.

În lupta dintre cei doi s-a interpus PSD Neamţ care a înclinat spre o colaborare cu primarul Ştefan, mai ales în condiţiile unui conflict deschis între şeful judeţului, Culiţă Tărâţă şi deputatul Ionel Arsene, preşedintele filialei PSD Neamţ. 

Aşa se face că din această confruntare în trei, nici preşedintele CJ şi nici Pinalti nu reuşesc să deţină controlul absolut. Dacă la conducerea Spitalului Judeţean (subordonat CJ) Tărâţă a reuşit să-l impună pe directorul Ioan Lazăr, nu acelaşi lucru s-a petrecut la şefia companiei judeţene de apă (ApaServ), controlată de Gheorghe Ştefan şi PSD Neamţ.  

În plan politic, Pinalti a virat recent spre Mişcarea Populară, împreună cu Elena Udrea şi cu primarul de Roman, Laurenţiu Leoreanu. Fără un lider implicat (Gheorghe Ştefan a anunţat că nu va mai candida la primăria Piatra Neamţ şi în 2016), o parte din primarii PDL din judeţ s-au orientat spre PSD, iar filiala Neamţ a portocaliilor a rămas în mâna lui Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca.

Citeşte şi: 

Cum a stat Pinalti prizonier în PNL un an, ca să poată candida la PDL. Scenarii posibile pentru primarii atraşi de Mişcarea Populară

Culiţă Tărâţă, regele porumbului mutant

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite