Cum a ajuns o tânără de la ţară, pasionată de fotbal, să fie selecţionată la meciurile de calificare pentru Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 24 de ani şi parcurge zilnic aproape 9 kilometri pentru a face fotbal. Este povestea Adinei, care anul acesta a fost selecţionată pentru meciurile de calificare pentru Campionatul Mondial de fotbal feminin.

Adina Rognean are 24 de ani şi face fotbal de când se ştie. A început în satul natal, Strâmba, comuna Josenii Bârgăului, alături de fraţii şi verişorii săi. Pe când avea 19 ani, a fost observată de Călin Svoboda, antrenorul ACS Heniu Prundu Bârgăului, prima echipa de fotbal feminin din Bistriţa-Năsăud şi singura din ţară din mediul rural.

„Joc de când mă ştiu alături de fraţii şi verişorii mei. Mă chemau să joc cu ei şi aşa mi-am descoperit pasiunea pentru fotbal. De la vârstă de 19 ani am început să fac fotbal de performanţă. Domnul antrenor m-a văzut când jucam alături de băieţi şi m-a chemat la echipă şi am zis să încerc. Nici nu mai jucasem cu fetele până atunci, doar cu băieţii”, povesteşte Adina.

Deşi a terminat Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa la handbal, aceasta nu a ezitat să părăsească sportul pe care îl practicase pe toată perioada liceului şi să se apuce serios de fotbal. Când i s-a propus să facă parte din echipa comunei Prundu Bârgăului, sportiva a acceptat imediat. 

„Ştiam să joc, am învăţat cu băieţi, dar nu era nimeni organizat. Prima dată când am jucat cu fetele pe teren nici nu ştiam unde să stau, cum să fac, stăteam tot aiurea”, îşi aminteşte tânăra.

Imagine indisponibilă

Aceasta mai spune că la început i-a fost greu şi să-şi formeze o condiţie fizică corespunzătoare, întrucât a jucat fotbal doar pe terenuri sintentice, mult mai mici ca şi suprafaţă decât cel de joc. 

Culmea, Adina este singura din familie care a ajuns să practice fotbal de performanţă. La început părinţii n-au prea fost de acord, mai ales mama tinerei, de frica accidentărilor, însă uşor, uşor a acceptat pasiunea pe care fiica sa a transformat-o într-o carieră.

Parcurge zilnic aproape 9 km pentru a practica fotbalul

Adina locuieşte alături de familie în satul Strâmba, comuna Josenii Bârgăului. Din 2013, aceasta face zilnic naveta la stadionul din Prundu Bârgăului, parcurgând astfel 9 kilometri pentru a ajunge la antrenamente.

Anul acesta, tânăra va începe şi studiile superioare, înscriindu-se la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Din rutina zilnică a tinerei nu lipsesc două lucruri: fotbalul şi rugăciunea.

În fiecare dimineaţă, după ce se trezeşte, Adina se roagă şi abia apoi îşi ajută părinţii cu tot ce poate în gospodăria din Strâmba. După-masa este dedicată fotbalului.

Imagine indisponibilă

Selecţionată pentru meciurile de calificare la Campionatul Mondial

Prima dată, Adina a intrat în atenţia selecţionerilor de la lotul naţional chiar în 2014, pe când avea doar un an experienţă. Aceasta a fost selecţionată în lotul B, însă a fost nevoită să nu dea curs invitaţiei din cauza unor probleme în familie.

Anul acesta, selecţionerul i-a mai dat o şansă Adinei, după ce a văzut-o evoluând în meciurile cu Odorheiul Secuiesc şi cu Olimpia Cluj. Adina Rognean va participa la meciurile României cu Portugalia. Unul va avea loc vineri, la Botoşani, iar altul în data de 4 septembrie, în Portugalia.

„Adina a început fotbalul odată cu înfiinţarea ACS Heniu Prundu Bârgăului, în 2013. Domnul selecţioner a vizionat mai multe meciuri, am avut discuţii despre ce facem aici. A văzut-o la meciul nostru cu Odorheiul Secuiesc şi cu Olimpia Cluj. O singură dată a fost chemată la lotul B, dar nişte necazuri de familie au determinat-o să refuze”, a precizat Călin Svoboda, antrenorul ACS Heniu Prundu Bârgăului, care a şi descoperit-o pe tânără.

Vă mai recomandăm:

Bernadette Szocs, noua prinţesă a tenisului de masă european: s-a mutat de acasă la 10 ani şi a învăţat limba română de la antrenorul ei

VIDEO Tibi Uşeriu s-a reîntors în România: „Mai în glumă, mai în serios, organizatorii mi-au spus să mai stau la anu` şi pe acasă”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite