Ce facem când trebuie să acordăm primul ajutor unui om doborât de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomanda să nu îi dăm persoanei respective apă rece FOTO: RF
Medicii ne recomanda să nu îi dăm persoanei respective apă rece FOTO: RF

Reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi ISU au recomandat populaţiei să stea la răcoare în zilele cu temperaturi crescute şi să se hidrateze.

Medicii ne recomandă ca zilele acestea să evităm expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să purtăm pălării de soare, să ne hidratăm cosumând cel puţin un litru şi jumătate de apă şi legume bogate în apă şi să evităm alcoolul şi băuturile bogate în cofeină.

Nu puţini sunt cei care nu ascultă aceste recomandări, ies la plimbare când este soarele mai puternic şi sunt doborâţi de căldură, mai ales dacă au şi probleme de sănătate favorizante. Cum putem să intervenim în aceste situaţii?

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mihaela Mastan, primul pas pe care trebuie să îl facem este să cerem ajutor printr-un apel la 112 şi să scoatem acea persoană din mediul care îi face rău.

Trebuie, de asemenea, să fim atenţi şi la apa pe care o oferim persoanelor respective, aceasta nu trebuie să fie rece, ci la temperatura camerei.

Alături de reprezentanţii unităţii medicale am realizat o listă cu măsuri pe care trebuie să le adoptăm când vedem că o persoană este doborâtă de temperaturile crescute:

- cereţi ajutor la 112, dând detalii despre starea persoanei. Dacă persoana în cauză este inconştientă nu amânaţi anunţarea evenimentului.

- scoateţi persoana din acel mediu. Ajutaţi-o să ajungă la umbră sau, dacă se poate, într-o încăpere cu temperatură mai scăzută.

- aşezaţi persoana respectivă în poziţie de siguranţă: întinsă pe jos, pe partea laterală a corpului. 

- stropiţi persoana respectivă cu apă şi dacă nu este inconştientă oferiţi-i apă, cu condiţia ca înghiţiturile să fie mici. De asemenea, nu oferiţi persoanelor cărora li se face rău din cauza căldurii apă foarte rece. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cea mai simplă şi practică soluţie care înlocuieşte aerul condiţionat acasă. E nevoie de un ventilator şi de două peturi

Ce trebuie să facă şoferii când e caniculă. Sfaturi care vă pot salva viaţa pe căldură excesivă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite