Ce dorinţă „inedită” şi-a pus un tânăr care a recuperat o cruce din apele aproape îngheţate ale Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel care a recuperat crucea a fost un tânăr de 30 de ani, care a mărturisit că şi-a pus dorinţa să se însoare anul acesta FOTO: Bianca Sara
Cel care a recuperat crucea a fost un tânăr de 30 de ani, care a mărturisit că şi-a pus dorinţa să se însoare anul acesta FOTO: Bianca Sara

Localităţile din Bistriţa-Năsăud unde mai poate fi întâlnit obiceiul aruncării crucii în apă pot fi numerate pe degete. În cele două trei locuri unde acest obicei încă se mai păstrează lumea se adună, însă, ca la circ. În Susenii Bârgăului patru tineri s-au aruncat în apele aproape îngheţate ale Bistriţei. Dorinţa pusă de cel care a recuperate cruce a fost însă inedită: acesta a spus că vrea să îşi pună pirostriile.

Aruncarea şi recuperarea crucii din apă în ziua de Bobotează se întâlneşte în întreaga Transilvanie. În Bistriţa-Năsăud, localităţile unde se mai practică acest obicei pot fi numărate pe degete. 

Unde totuşi se mai păstrează acest obicei, localnicii se adună în număr mare pentru a-i admira pe curajoşii care se încumetă să se arunce în apa ce se apropie de 0 grade pentru a recupera crucea sfinţită din lemn. 

În Bistriţa-Năsăud, acest obicei mai poate fi întâlnit pe Valea Bârgăului, traversată de râul Bistriţa. Miercuri, în Susenii Bârgăului, localnicii s-au adunat în număr mare pe podul care traversează râul Bistriţa, pentru a-i privi pe cei patru curajoşi care încercau să se obişnuiască cu temperatura apei. 

Unul dintre curajoşi a petrecut mai bine de jumătate de oră în apă, aşteptând ca preotul să termine slujba de sfinţire a apei şi să arunce de pe pod crucea. Deşi apa nu era mare, prinderea crucii a fost o adevărată provocare, toţi cei patru „concurenţi” ieşind din râu cu hainele leoarcă. 

Ce dorinţă inedită şi-a pus cel care a prins crucea sfinţită ?

Cel care a şi prins crucea anul acesta, un tânăr de doar 30 de ani din Susenii Bârgăului, speră ca astfel să i se ierte toate păcatele de peste an şi să i se îndeplinească cea mai arzătoare dorinţă: să se însoare. 

Văzându-se cu crucea în mână, tânărul a fost atât de mulţumit, încât nici temperatura de afară nu părea să îl deranjeze. 

„Mi-am dorit foarte mult să o prind, iar anul acesta am reuşit. Îmi spăl toate păcatele, aşa se spune, că îţi speli toate păcatele dacă prinzi crucea. Sper să mă însor cât mai repede, aşa se spune din bătrâni”, a precizat Şolt Teodor Marin, cel care a adus la mal anul acesta crucea sfinţită.

Potrivit tradiţiei, aruncarea şi recuperarea crucii din apă simbolizează intrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului. Crucea care se aruncă în apă este şi ea sfinţită în prealabil. Despre aceasta se spune că, prin sfinţire, poartă în ea puterea lui Hristos. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Cel mai norocos sportiv de pe malul Borcei: a prins crucea de Bobotează în ultimii 6 ani

Obiecte bisericeşti "modelate" în gheaţă de Bobotează, cu mare artă, de meşterii din Năruja

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite