Cât de realizabile sunt, în realitate, casele din poveştile copilăriei. Pentru căsuţa din stâncă, visătorii ar avea nevoie de un buget mai mult decât generos
0Deşi nu puţini sunt cei care visează la o căsuţă ca în poveşti, cocoţată într-un copac sau amenajată într-o stâncă sau sub pământ, specialiştii spun că nu toate sunt realizabile. La unele, costurile de amenajare sunt foarte mari, iar altele pur şi simplu nu sunt fezabile.
Cu toţii am visat la o căsuţă ca în poveşti, cel puţin în copilărie. Cât de realizabile sunt, însă, aceste construcţii? Reporterii Adevărul au discutat cu inginerul contructor Doru Mârza despre posibilitatea construirii a trei tipuri de locuinţe, asociate cu poveştile - casele în copac, locuinţele amenajate în stâncă şi locuinţele amenajate sub pământ:
-Casa din copac. Deşi este o idee adorată în special de copii, potrivit inginerului constructor, această locuinţă este cel mai puţin fezabilă. Asta pentru că trebuie adaptată în permanenţă din cauza faptului că copacii se modifică în timp. De asemenea, este foarte scump să o dotezi cu toate utilităţile.
„Din punctul meu de vedere nu poate fi o construcţie permanentă. Poate fi o variantă bună pentru relaxare, dacă este amenajată pe lângă o construcţie care deja are toate utilităţile. Să stai acolo să citeşti, de exemplu. Genul acesta de construcţii sunt de weekend, de vacanţă, nu pentru a locui în ele în permanenţă”, ne explică Doru Mârza.
-Casa din stâncă. Pentru ca o astfel de casă să fie viabilă trebuie îndeplinite multe condiţii: stânca în cauză trebuie să fie situată aproape de utilităţi şi trebuie să aibă o grotă deja amenajată. În alte condiţii, amenajare unei case în stâncă este extrem de costisitoare, tocmai din cauza forării în piatră, în cazul în care nu există deja o grotă. Pentru o astfel de construcţie, visătorii au nevoie de un buget mai mult decât generos.
Matera, adunare de case, mănăstiri şi ermitaje, sculptate în grotele Murgia (Foto: topuri.info)
„Depinde foarte mult de amplasament. Eu nu aş recomanda o astfel de construcţie, pentru că este foarte costisitor să sapi în stâncă. Stâncile sunt, în general, departe de utilităţi, iar acest lucru este o altă problemă”, mai spune inginerul.
-Casa subterană, amenajată în pământ. Aceasta pare să fie cea mai viabilă variantă pentru o locuinţă permanentă. Costurile sunt comparabile cu ale unei construcţii clasice, este eficientă energetic şi neconvenţională.
în nordul Europei mai întâlnim astfel de case (Foto: misiuneacasa.ro)
„Trebuie îndeplinite şi în acest caz nişte condiţii. Dealul respectiv trebuie orientat spre sud pentru a avea lumină. Trebuie să fie aproape de utilităţi. Are şi avantaje când vorbim de eficienţa energetică. Dacă terenul respectiv are apă, cresc costurile cu izolaţia. Trebuie să fie înşirată, pentru a avea cel puţin o latură cu geamuri. Din câte ştiu, la noi în ţară nu există case în pământ. În nordul Europei sunt, dar şi acolo izolat”, explică Doru Mârza.
Vă mai recomandăm:
FOTO Un olar şi-a construit cu mâinile lui un castel ca-n basme