Cânta la clape la 3 ani, iar la 6 deja încânta feţele încoronate. Detalii suprinzătoare din viaţa lui Mozart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai fascinanţi muzicieni şi compozitori din toate timpurile este cu siguranţă Mozart. Vârsta fragedă la care a început să cânte şi memoria sa auditivă surprind şi în zilele noastre.

Cine-ar fi crezut că Mozart a compus jumătate din celebrele sale simfonii între 8 şi 19 ani. Prima simfonie a compus-o la vârsta la care mulţi abia încep şcoala primară.  Acest lucru nu este greu de crezut, dacă luăm în considerare faptul că la 3 ani, Mozart deja ştia să cânte la clape, iar până la 5 ani a mai adăugat alte două instrumente. Fact Retriever vă prezintă 15 detalii surprinzătoare despre viaţa şi activitatea lui Mozart:

-Jumătate din simfoniile create de Mozart în timpul vieţii au fost compuse între vârstele 8 şi 19 ani.

-Porecla lui Mozart a fost „Wolfie” (n.r. pui de lup).

-La vârsta de 3 ani, Mozart ştia deja să cânte la clape, iar la vârsta de 5 ani cânta la vioară şi clavecin, precum un profesionist. La 6 ani deja cânta în faţa capetelor încoronate, fiind considerat un adevărat geniu al muzicii. Practic, Mozart compunea la vârsta la care nu ştia încă să scrie. 

-Ultima simfonie a lui Mozart (cu numărul 41) a fost compusă în 1788 şi a primit numele unei planete – Jupiter.

-Numele întreg al lui Mozart a fost: Johannes Chrystonomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

-Mozart era capabil să reproducă din memorie, fără nicio greşeală, o piesă pe care a auzit-o o singură dată.

-Mozart reuşea să atingă performanţe notabile în orice subdomeniu al muzicii îşi desfăşura activitatea – a fost unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale şi cel mai cunoscut compozitor al Europei înainte să împlinească 20 de ani. Cu toate acestea, mare parte din viaţă şi-a petrecut-o căutându-şi un job.

-Wolfgang Amadeus Mozart a murit la 36 de ani, sărac lipit pământului. Acesta a muncit inclusiv pentru un important om al bisericii din Salzburg, însă era adesea dat afară pentru că lipsea frecvent.

-Mozart, alături de tatăl său şi sora sau au călătorit de-a lungul Europei, căutând curţile regale pentru a cânta. Acesta a petrecut 14 ani din cei 36 departe de casă, în ciuda sănătăţii sale precare.

-Termenul „urechea lui Mozart” descrie în realitate un defect al urechii. Cercetătorii cred că Mozart şi fiul său Franz aveau un defect congenital al urechii. 

-Şi sora lui Mozart Maria Anna a fost o foarte talentată pianistă, însă în momentul în care a atins vârsta de măritiş, tatăl său i-a interzis să mai cânte în public. 

-Specialiştii cred că muzica lui Mozart îi ajută pe cei care suferă de epilepsie. De asemenea, se crede că vacile care ascultă muzica renumitului compozitor dau mai mult lapte, iar IQ-ul copiilor nenăscuţi care se delectează cu Mozart este mai mare. 

-Nimeni nu ştie sigur unde este trupul lui Mozart. Acesta a fost înmormântat după obiceiurile vremii, într-un sicriu simplu, fără a avea gravat ceva pe piatra de mormânt.

-Leopold, tatăl lui Mozart a numit naşterea acestuia ca fiind „un miracol de la Dumnezeu”, din cauza faptului că era foarte mic şi părea prea firav să supravieţuiască.

-În copilărie, singurul profesor al lui Mozart a fost tatăl său. Acesta şi-a învăţat copiii inclusiv limbi străine. 

Vă mai recomandăm:

Ciudăţenii pe care nu le-ai ştiut despre aur. Deşi nu are gust, este comestibil şi folosit în bucătăriile lumii

12 lucruri surprinzătoare despre muncă. Ce se întâmplă când temperatura scade în birou

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite