Bursele elevilor, o povară pentru primăriile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetele locale sunt prea sărace pentru a plăti banii elevilor nevoiaşi sau merituoşi. Primarii din judeţ fac eforturi să  asigure aceşti bani, dar nu garantează că vor ajunge la toţi beneficiarii

Sumele trebuie asigurate din cotele defalcate din impozitul pe venit, sumele de echilibrare primite de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale consiliilor locale. Niciuna din variante nu este o sursă de venit sigură, iar primarii spun că vor da banii copilor în funcţie de cât îşi vor permite.

Banii primăriilor s-au dus pe groapa de gunoi

Cei mai mulţi primari din judeţ se plâng că banii din încasări nu le vor ajunge să achite bursele copiilor din învăţământul preuniversitar şi spun că puţinii bani primiţi de la Consiliul Judeţean i-au dat pe gropa de gunoi. „Banii s-au dus pe groapa de gunoi şi va fi greu să plătim bursele la copii. Probleme sunt peste tot", spune Anchidim Pavelea, primarul din Runcu Salvei. Şi la SânMihaiu de Câmpie, primarul Ioan Fiscutean crede că îi va fi imposibil să plătească bursele sociale şi cele de merit. Anul acesta nu cred că vom avea bani, nici bugetul nu e foarte bine pus la punct", mărturiseşte Fiscutean. Primarii bistriţeni mai spun că banii pentru elevi trebuie asiguraţi din surse nesigure şi că la capitolul încasări proprii, nimeni nu poate da garanţii. „Ce strângem din taxe şi impozite ajunge într-un an la  100.000 de lei. Dar, pentru copiii, şi pentru că sunt numai şapte- cinci cu bursă socială şi doi cu bursă de merit -am făcut eforturi. Mai rămânem noi cu minusuri în primărie şi dăm elevilor, atât cât avem", spune primarul comunei Coşbuc, Nicolae Anghel.  Unii edili spun că vor avea mare grijă cui vor ajunge banii. „Desigur, vom asigura banii pentru copii care au rezultate, dar vom face anchete serioase pentru cei care primesc burse sociale", declară Vasile Codrea, primarul din Budeşti. Şi Roland Venig, primarul din Sângeorz-Băi, a găsit soluţia pentru a  aloca 70.000 de lei. „Am alocat exact cât ne-au cerut şcolile: 20.000 pentru grădiniţe şi primar, 20.000 pentru gimnazial şi 30.000 de lei pentru liceu. Ne-au terminat, însă, că nu ne ajung banii şi avem probleme şi cu asistenţii personali ", spune Venig.

Primăria Bistriţa are 250.000 d elei pentru burse

Suma alocată anul acesta  din bugetul local pentru plata burselor pe tot anul este mai mare cu 10 la sută faţă de cea prevăzută anul trecut şi asigurată din fonduri de stat. „S-au alocat 250.000 de lei pentru toate bursele copiilor din municipiu din preuniversitar, pe tot parcursul anului. Suma este mai mare decât anul trecut", spune Maria Albu, director executiv la departamentul economic al primăriei.

Anul acesta, primăriile trebuie să finanţeze în premieră bursele sociale şi cele de merit, după ce prin legea bugetului de stat, banii aferenţi acestor plăţi nu se mai alocă de la bugetul de stat, ca şi până acum. Cuantumul burselor diferă de la o primărie la alta, în funcţie de banii disponibili.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite