Bacalaureat 2015 la română, în cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud. Meditaţiile vin să asigure notele mari, iar reuşita e recompensată cu excursii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiectele au fost dezbătute şi rezolvate de părinţi şi absolvenţi chiar în curtea şcolii FOTO: Bianca Sara
Subiectele au fost dezbătute şi rezolvate de părinţi şi absolvenţi chiar în curtea şcolii FOTO: Bianca Sara

Luni, 29 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2015. Emoţionaţi, părinţii şi-au aşteptat odraslele în curţile liceului şi au susţinut în cor că meditaţiile asigură notele mari. Notele mari sunt recompensate cu excursii străinătate.

Luni, 29 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2015. Peste 2500 de elevi au fost aşteptaţi luni la cele 8 centre de examinare din Bistriţa-Năsăud, pentru a susţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română.

Dacă la unele licee, elevii au început să iasă din sală la ora 10:00, după doar o oră de la începerea probei, lucrurile au stat altfel la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud.

„Rebreniştii” au vrut să profite de fiecare minut, motiv pentru care primii elevi au început să iasă din sală abia la ora 11:00. În curtea şcolii îi aşteptau emoţionaţi peste măsură părinţii, care în cazul acestui liceu au pretenţii destul de mari de la odraslele lor.

Absolvenţii de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” aspiră la facultăţi din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Germania şi prea puţini la Universitatea „Babeş Bolyai” sau la cea Tehnică din Cluj-Napoca.

Nici nu este de mirare dacă ţinem cont de spusele părinţilor, care susţin că au plătit sume destul de mari pentru meditaţii la Limba şi Literatura Română, Matematică şi chiar Biologie.

Toate informaţiile importante despre BACALAUREAT 2015 la română, în acest articol:

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Rezolvări, barem

Bacalaureat 2015. Subiecte română scris. Meditaţiile au scos sume frumuşele din buzunarele părinţilor

„Au luat meditaţii şi la Română şi la Matematică, încă de la începutul anului. Eu cred că au fost benefice şi nu regret că am cheltuit banii aia pe ele. Am dat 50 de lei pe o oră şi jumătate de meditaţii. Cât s-au adunat într-un an? Nu ştiu, câte două „şedinţe” pe săptămână...faceţi şi dumneavoastră un calcul. Au făcut meditaţii şi la clasă”, spune una dintre mamele care-şi aştepta odrasla în curtea şcolii încă de la 10:30.

Se pare că nu doar părinţii au ţinut ca absolvenţii să ia note mari. Profesorii de la cel mai bun liceu din judeţ au făcut inclusiv meditaţii în clasa, după ore, pentru a se asigura că elevii se vor apropia de nota maximă la Bacalaureat. Mai mult, părinţii prezenţi spun că elevii s-au întâlnit în grupuri pentru a aprofunda materiile şi a face teste.


Părinţii nu s-au uitat la bani când a venit vorba de meditaţii FOTO: Bianca Sara

bac bistrita 2

„Se întâlneau la unul altul acasă şi discutau despre subiete. Mă miram şi eu ce chestii de fineţe abordau, nu se punea problema că nu stăpâneau materia. Cum nu se pune problema nici că nu îşi vor lua BAC-ul. La Liviu Rebreanu niciodată nu s-a pus problema aceasta. Şi meditaţiile se dau tocmai pentru chestiunile acestea de fineţe, pe care poate nu le abordează la clasă. Acestea vin să garanteze nota mare la examen”, spune doamna Lanţoş, preşedinta asociaţiei de părinţi pe care am găsit-o în curtea şcolii aşteptându-şi copilul.

Printre premiile post-BAC – excursii în destinaţii exotice

Pe lângă dorinţa de a studia la o universitate de prestigiu, din ţară sau din străinătate, elevii au fost motivaţi şi momiţi să înveţe şi cu ajutorul unor recompense cel puţin tentante.

Discuţiile din curtea şcolii scot în evidenţă faptul că printre cadourile care-i aşteaptă pe absolvenţii care vor lua note mari la BAC se numără maşini, dar şi excursii în locaţii exclusiviste.

„La începutul anului mi-a spus că şi-ar dori să meargă în Brazilia, dup-aia s-a răzgândit, iar acum se pare că a optat pentru o excursie cu noi în Italia, dar asta după ce se termină înscrierile la facultate”, spune una dintre mamele cu dare de mână întâlnite în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”.

Bianca Mate, dispusă să sacrifice doi ani pentru a ajunge poliţist

Printre cei care au ieşit relaxaţi din sala de examen se numără Bianca Mate, o absolventă care spune că proba scrisă la Limba şi Literatura Română i s-a părut uşoară şi că oricine se descurca dacă punea puţin mâna pe carte înainte de examen.



Deşi a absolvit un liceu de prestigiu, iar notele mari i-ar garanta accesul la o facultate recunoscută din străinătate, Bianca are aspiraţii modeste comparativ cu colegii săi. Aceasta vrea să urmeze Academia de Poliţie din Bucureşti. Pentru asta însă, adolescenta va trebui să facă o operaţie la ochi pentru a scăpa de ochelari.

bac bistrita 4


„După Bacalaureat aş vrea să lucrez. Vreau să dau la Academia de Poliţie din Bucureşti, însă pentru a fi acceptată trebuie să nu am probleme la ochi. Ca să-mi rezolv problemele la ochi trebuie să fac o operaţie, operaţie pe care nu mi-o permit momentan. Voi lucra un an sau doi, voi strânge bani pentru operaţie şi abia apoi voi susţine probele la Academie”, explică Bianca.

Adolescenta spune că nu îi pare rău că nu va merge la facultate în toamnă precum colegii săi, susţinând că acesta este visul său şi cariera pe care vrea să o urmeze.



Vă mai recomandăm:

Bacalaureat 2015 Română Bistriţa-Năsăud. Ce subiecte au picat la BAC

Rareş Buhai, cel mai medaliat elev din România la olimpiadele internaţionale, s-a apropiat de nota maximă şi la Bacalaureat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite